Guvernul a adoptat joi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceștia, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

După ce săptămâna trecută s-a decis ca fermierii din sectorul vegetal afectați grav de războiul din Ucraina să primească 100 de euro pe hectar, acu Guvernul a venit cu o schemă similară pentru crescătorii de animale.

"Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe, plus sume proporționale și crescătorilor de porci și păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creșterea prețurilor la furaje, combustibili, utilități și forță de muncă. În total, alocăm peste 72 de milioane de euro crescătorilor de animale", a spus Ciolacu.

El i-a asigurat pe fermierii români că Guvernul va continua să-i susțină, iar ministrul Agriculturii are încă multe proiecte în acest sens.

"Vom analiza azi și actualizarea subvenției pentru motorina folosită în agricultură în 2024. În acest an, vom ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total ca subvenție 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole", a mai transmis Ciolacu.

De asemenea, în privința transportului s-a modificat cadrul legal astfel încât șoferii de TIR să nu mai fie amendați pentru expirarea rovinietei în cazul în care sunt timpi mari de așteptare în vamă.

"Consider că acesta este gestul corect până venim cu o altă rezolvare din setul de măsuri agreate cu transportatorii, cea a culoarelor dedicate la frontieră și în Portul Constanța. Înțeleg că și soluția negociată de reprezentanții transportatorilor împreună cu ASF pentru reducerea prețului RCA funcționează. În doar câteva zile au fost emise peste 700 de oferte la tariful recomandat, ce nu depășesc  9.000 lei și sunt convins că se va ajunge rapid la mii de asemenea polițe", a mai spus premierul.