Directorii generali ai celor două agenții de plăți vor fi Florin Marius Faur la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Andrei Szakal, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, numiți de ministrul Achim Irimescu.

Potrivit Agerpres, Mihai Puținei, director general interimar la APIA, a fost retras în direcția financiară din minister de unde a și venit, iar Eugen Popescu, șeful AFIR, revine pe postul lui anterior, respectiv director general adjunct la AFIR.

„Am semnat deja ordinele de numire pentru Florin Marius Faur la APIA și Andrei Szakal la AFIR", a declarat, ministrul Achim Irimescu pentru Agerpres.

Irimescu a propus și un nou secretar de stat - Sorin Radu, directorul Centrului Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Satu-Mare, numirea acestuia trebuie semnată de premierul Dacian Cioloș și publicată în Monitorul Oficial.

Florin Marius Faur a mai ocupat funcția de director general al APIA, începând cu februarie 2010, în timpul mandatelor lui Mihail Dumitru și Valeriu Tabără. În 2012, acesta a fost înlocuit de fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin cu Gheorghe Benu, în prezent anchetat de DNA. Ulterior, Florin Faur a revenit pe postul ocupat anterior, cel de director executiv la APIA Timiș.Florin Faur este absolvent al Facultății de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului — USAMV Timișoara, instituție la care a obținut o diplomă de master, precum și titlul de doctor în agronomie. Faur conduce APIA Timiș din 2006 și are experiență în gestionarea fondurilor europene.

Noul șef al AFIR, Andrei Szakal, a ocupat funcția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) din 2009 până în aprilie 2014.

Irimescu a mai spus că intenționează să-l înlocuiască din funcție și pe Mihai Herciu, directorul general al Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR).

Ciceronis Cumpănășoiu, șeful Autoritatății de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit (AM-POP), „mai are un răgaz până la finele anului pentru a ajunge la o absorbție de 75% pe POP", în caz contrar fiindu-i cerută demisia.

Sursa: Agerpres.