Nouă dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au transmis Planul Național Strategic până la termenul limită de 31 decembrie. România se numără printre restanțieri, alături de țări precum Germania și Belgia.

Noua Politică Agricolă Comună (PAC), care se va aplica de la 1 ianuarie 2023, prevede că statele membre trebuie să detalieze cum au de gând să atingă cele nouă principale obiective ale politicii, ajutând în același timp fermierii și comunitățile rurale.

Aceste planuri detaliate, numite Planuri Naționale Strategice (PNS), trebuie aprobate de Comisia Europeană, iar termenul limită până la care acestea trebuiau transmise Comisiei a fost 31 decembrie 2021.

Totuși, nouă state membre - Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg, România și Slovacia - nu au respectat acest termen. 

„Din păcate, Ministerul Agriculturii nu a comunicat până acum niciun termen concret pentru finalizarea și trimiterea PNS către Comisia Europeană. De asemenea, nu a comunicat nici cum anume intenționează să elaboreze acest Plan și care sunt actorii cu care se va consulta”, scrie eurodeputatul USR Alin Mituța pe Facebook.

Totuși, întârzierea din partea României era de așteptat, dat fiind că, în ultima ședință a Consiliul AGRIFISH (Agricultură și Pescuit) de anul trecut, ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu a solicitat „flexibilitate” din partea Comisiei Europene privind depunerea Planurilor Strategice, respectiv până la 1 martie 2022.

Primul draft al Planului Național Strategic ar putea fi transmis Comisiei Europene „spre finalul lunii ianuarie”, a anunțat Alianța pentru Uniurea Românilor (AUR), după o discuție purtată la Ministerul Agriculturii. 

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a mulțumit, într-un mesaj postat pe Twitter, miniștrilor agriculturii și guvernelor din statele membre care și-au elaborat deja planurile, scrie EURACTIV.com. El a menționat că Executivul UE intenționează să evaueze aceste planuri pe cât de repede posibil. Din momentul în care proiectele sunt depuse, Comisia are la dispoziție șase luni pentru a le revizui și a aproba.

Stakeholderii au avertizat că fermierii vor avea nevoie de o perioadă de adaptare înainte de intrarea în vigoare a noii Politici Agricole, astfel că Planurile Naționale Strategice trebuie adoptate cel târziu în vara acestui an.