Parlamentul European ar putea vota săptămâna viitoare noi reguli privind relațiile dintre producători și comercianți care încearcă să elimine practicile neloiale.

Un vot rapid asupra directivei pentru combaterea practicilor comerciale neloiale este crucial, altfel nu va fi timp pentru aprobarea acesteia de către actualul legislativ, a avertizat eurodeputatul Paolo de Castro (S&D), raportor în cazul acestui act normativ.

La începutul acestei luni, Comisia de Agricultură a Parlamentului European a aprobat noi reguli pentru o protecție sporită a fermierilor și micilor producători împotriva practicilor abuzive ale marilor grupuri comerciale.

Fermierii din UE spun că ei încasează, în medie, 21% din valoarea produselor alimentare, în timp ce 28% rămâne la procesatori și 51% la comercianți, scrie EURACTIV.com

În aprilie, Comisia Europeană a propus o propunere legislativă privind interzicerea celor mai dăunătoare practici neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente. Dar, în timp ce Comisia a menționat opt practici în propunerea sa, eurodeputații au inclus 58 în textul ce ar trebui asumat de plenul Parlamentului săptămâna viitoare, a explicat de Castro în cadrul unui eveniment organizat de EURACTIV.

Acest lucru înseamnă că - dacă plenul Parlamentului European validează propunerea Comisiei de Agricultură - actul normativ merge la negocierile trilaterale între Parlament, Comisie și Consiliu pentru agreerea unui text final, și, de aceea, este nevoie de un vot rapid.

Paolo de Castro a spus că, dacă proiectul nu intră la vot în sesiunea de săptămâna viitoare, următoarea sesiune plenară a Parlamentului este în noiembrie, astfel că negocierile în trialog nu vor începe decât în decembrie, în ultimele zile ale președinției austriece a Consiliului. „Va trebui apoi să începem de la zero cu președinția română, iar ultima sesiune plenară a Parlamentului este în martie”, a menționat de Castro.

Altfel spus, sesiunea din octombrie este ultimul tren pentru această directivă, altfel schimbaea legislației va avea loc abia după instalarea viitorului Parlament, după alegerile europene din mai 2019.

Eurodeputatul italian, care se bazează pe votul puternic favorabil din Comisie (38 voturi pentru, 4 împotrivă și 2 abțineri) pentru un succes în plen, spune că a discutat deja cu președinția austriacă pentru a grăbi procedurile și trei întruniri pentru negocieri au fost deja stabilite.

De Castro recunoaște că unele amendamente aduse de eurodeputați ar putea părea exagerate, comparativ cu propunerile avansate inițial de Comisie, admițând că este mai degrabă o tactică de negociere. „Am putea adăuga unele (dintre cele 58 de practici), și sper că vor fi incluse de Consiliu, dar nu toate 58”.

Prin această directivă, UE intenționează să corecteze dezechilibrele din lanțul alimentar dintre marile companii și partenerii comerciali ai acestora, companii mici cu putere redusă de negociere, precum micile exploatații agricole. Dar eurodeputații din Comisia de agricultură au extins sfera de acțiune, țintind toți actorii din lanțul de aprovizionare, nu doar marii cumpărători și micii producători.