Comisarul european responsabil pentru Buget şi resurse umane, Günther Oettinger, a declarat că Executivul de la Bruxelles intenţionează să reducă fondurile de coeziune şi pentru agricultură cu 5-10% în viitorul cadru financiar multianual.

Comisia Europeană intenţionează "să reducă valoarea fondurilor de coeziune şi pentru agricultură cu 5-10% în noul buget multianual”, a declarat, într-un interviu acordat Welt am Sonntag, comisarul Oettinger, potrivit EurActiv.de. 

Prin urmare există deja variante privind reducerile din sectorul agricol. 

Comisarul a explicat că Bruxellesul se gândeşte la introducerea plăţilor directe descrescătoare. Asta înseamnă că un fermier nu va mai primi aceeaşi sumă pentru fiecare hectar deţinut.

Comisia Europeană urmează să vină în mai cu propuneri concrete privind viitorul cadru financiar. Acesta va suferi modificări faţă de actualul buget, în condiţiile în care Marea Britanie era al patrulea contributor net, la bugetul Uniunii Europene.

Agricultura şi fondurile de coeziune primesc aproape trei pătrimi din bugetul total al Uniunii Europene.   

Maria Heubuch (Verzi), membră a Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, e de părere că aplicarea plăţilor directe descrescătoare este o măsură binevenită. Actualul sistem favorizează marile exploataţii. Heubuch a mai spus că trebuie susţinute fermele mici şi mijlocii.