Vânzarea ilegală de tutun este în creștere în estul și sud-estul Europei, privând bugetele de stat de milioane de euro din cauza impozitelor neplătite. Printre principalele țări afectate se numără și România, Bulgaria și Ungaria, scrie EurActiv.com.

Oficiul UE anti-fraudă OLAF spune că, în prezent, motivele creșterii nu sunt clare, în timp ce Comisia Europeană dă semne că intenționează să extindă sistemul de accize la tutunul brut pentru a face față situației.

Tutunul la vrac este un tip de tutun care se vinde, de obicei, în ambalaje sau pungi fără marcă pe piața neagră. Poate fi utilizat în producția de țigări contrafăcute, dar și legal, în țigările "Roll Your Own" (RYO; țigările pe care ți le faci singur - n.r).

Potrivit unui studiu publicat în decembrie anul trecut de către Crime & Tech, o companie spin-off a Università Cattolica del Sacro Cuore and Transcrime, tendința de comerț ilicit cu tutun în vrac este în creștere. În întreaga Europă, în anul 2015, mai mult de 48% din volumul total al tutunului tăiat a fost consumat ilegal.

Numai în UE, cantitatea de tutun la vrac comercializat ilegal în opt state membre (Polonia, Grecia, Croația, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia și Slovenia) a reprezentat 32,2% din consumul total de tutun tăiat.

În cel puțin nouă țări europene, dintre care șapte din Balcani, unde producția de tutun este o tradiție, tutunul în vrac ilegal reprezintă mai mult de jumătate din cantitatea totală de tutun tăiat consumat. Țările acestea sunt Muntenegru, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Polonia, Croația, Slovacia, Albania, Kosovo și Bulgaria.

Pierderi masive fiscale

În plus, studiul estimează că comerțul ilegal de tutun în masă generează un deficit de venituri fiscale de aproape 1 miliard de euro pentru statele membre.

Polonia a fost deja grav afectată de comerțul ilicit cu țigări și cu tutunul în vrac înrăutățit tot mai mult. În Croația, cel mai nou membru al UE, pierderea potențială a veniturilor este estimată la 88,9 milioane de euro, iar tutunul în vrac reprezintă 84,9% din consumul total de tutun.

OLAF: Situația este neclară

Contactat de EurActiv.com, biroul de presă al OLAF a subliniat că este conștient de rezultatele studiului și de creșterea numărului de capturi de tutun din Europa.

"Cu toate acestea, motivul acestei majorări nu este în prezent clar. Nu este încă clarificat dacă aceasta este o problemă internă legată de cultivatorii de tutun din unele state membre ale UE sau dacă există implicații mai largi care implică importuri ilegale din țări terțe", a transmis OLAF.

"Potrivit informațiilor noastre, principalele țări afectate din UE sunt Polonia, Grecia, Croația, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia și Slovenia", a subliniat oficiul anti-fraudă.

Extinderea sistemului de accize?

Comisarul UE pentru buget, Günther Oettinger, a răspuns recent unei întrebări venite din Parlament pe această temă, recunoscând că contrabanda cu tutun în vrac este un "fenomen în creștere și îngrijorător".

În efortul de a aborda situația, Comisia Europeană face o revizuire a directivei privind accizele aplicate tutunului prelucrat.

"Una dintre problemele pe care Comisia le examinează în acest context este dacă va extinde sistemul de accize la tutunul brut, care este în prezent exonerat de accize", a menționat Oettinger.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru EurActiv.com că statele membre ale UE au însărcinat Executivul să revizuiască normele actuale care reglementează accizele la tutun. De altfel, o consultare publică pentru a aduna opinii cu privire la posibilele opțiuni de revizuire a normelor s-a încheiat recent.

"Dar înainte de a lua orice decizie, trebuie, de asemenea, să efectuăm o evaluare a impactului și o activitate mult mai tehnică", a afirmat purtătorul de cuvânt, subliniind că e, totuși, prea devreme pentru a anticipa concluziile acestei revizuiri.

"Comisia va asculta cu atenție guvernele UE și va lua în considerare pe deplin cererile și punctele lor de vedere (...) Trebuie să menționăm, de asemenea, că orice propunere ar necesita sprijinul unanim al tuturor celor 28 de guverne ale UE pentru ca aceasta să fie aprobată", a adăugat oficialul UE.

Surse apropiate problemei au afirmat pentru EurActiv.com că adăugarea unui anumit produs în sistemul de accize nu înseamnă neapărat impunerea unei taxe suplimentare asupra acestora, ci doar simplificarea urmăririi acestora.

"Extinderea sistemului de accize" se referă la Sistemul de mișcare și control al accizelor (EMCS), care monitorizează circulația produselor accizabile în interiorul UE până la plata drepturilor sau pentru exportul mărfurilor.

Ideea de a extinde sistemul de accize la tutunul brut ar oferi mai multe informații cu privire la circulația lui și va contribui la combaterea comerțului ilicit.

În practică, acest lucru ar însemna că tutunul brut ar deveni o acciză bună cu o rată zero.

Aceleași surse au explicat că această opțiune este doar una dintre idei, dar ar trebui să fie cântărite cu atenție avantajele controlului sporit, pe de o parte, și sarcina administrativă și costul de conformitate, pe de altă parte, potrivit EurActiv.com.