Situația economică îmbunătățită și prețurile în creștere i-au determinat pe agricultorii din România să investească mai mult în mașini agricole, arată u sondaj internațional.

În rândul fermierilor români domnește optimismul, în condițile în care agricultorii au o părere mult mai bună despre situația economică decât în urmă cu un an, arată un sondaj recent al organizației fermierilor europeni Copa-Cogeca.

Potrivit acestuia, încrederea fermierilor europeni a crescut în aproape toate cele zece țări analizate, cu o notabilă excepție - Marea Britanie - unde sectorul agricol stă sub semnul incertitudinilor legate de Brexit - viitorul relațiilor comerciale cu UE, dimensiunea bugetului, accesul la forța de muncă sunt doar câteva dintre îngrijorările fermierilor britanici.

În România însă, fermierii au așteptări ridicate derivate din îmbunătățirea situației economice, iar încrederea în evoluția din anii următori este la cote înalte, arată studiul Copa-Cogeca.

„În acord cu situația economică mai favorabilă, mai mulți fermieri din România intenționează să investească în echipamente agricole decât în urmă cu un an. Ca urmare, fermierii sunt mai interesați de tractoare, combine de recoltat și, în special, de mașini de semănat”, arată organizația citată.

„Mai mult, investițiile din ultimele șase luni au depășit toate așteptările”, se arată în comunicatul Copa-Cogeca.

România este unul dintre cei mai importanți producători și exportatori de cereale din Uniunea Europeană, iar recolta din 2017 se anunță ridicată. Optimismul fermierilor se bazează și pe evoluția favorabilă a prețurilor produselor agricole în ultima perioadă, arată studiul citat, care se bazează pe întrebări adresate direct fermierilor în perioada ianuarie-aprilie 2017.