Premierul Ludovic Orban le cere primarilor soluții pentru ca producătorii români să-și poată vinde marfa și după suspendarea activității piețelor închise, timp de 30 de zile.

"Am avut o întâlnire cu peste 100 de primari de municipii și de orașe. Pentru orice situație trebuie găsite soluții Sunt piețe închise care nu pot fi deschise, sunt piețe închise care au pereți retractabili care pot fi deschise, sunt multe piețe deschise și în mod tradițional la noi piețele erau deschise. De 10-12 ani s-au închis piețele, deși unele piețe au fost gândite rațional cu pereți retractabili astfel încât în perioadele calde să existe circulația aerului. Am discutat cu primarii să găsească soluții. Fie să deschidă piețele cu pereți retractabili, fie să organizeze spații de desfacere a mărfurilor pentru producătorii autohtoni în spațiile din apropierea piețelor închise, fie să organizeze piețe volante”, a declarat duminică seara, la B1 TV, premierul Ludovic Orban.

Suspendarea activității piețelor în spații închise a intrat azi în vigoare, alături de alte măsuri restrictive menite să limiteze răspândirea Sars-CoV-2.

Orban dă vina pe PSD, care ar fi făcut o întreagă campanie, acuzând guvernanții că nu protejează producătorii autohtoni.

”În toate discuțiile cu primarii le-am spus foarte clar că trebuie să se organizeze astfel încât toți producătorii români care desfac marfa în piețe să poată să o desfacă în continuare", a afirmat Ludovic Orban.

El a explicat că închiderea piețelor și celelalte măsuri au fost luate ținând cont de evaluările specialiștilor referitoare la creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

"Producătorii trebuie sprijiniți în accesul către piață. În supermarketuri se vând produse românești care în schimb respectă niște minime standarde: sortare, ambalare, marcare, o anumită cantitate", a susținut Ludovic Orban, adăugând că în piețe nu ajung adevărații producători. 

În mai multe orașe, comercianții și-au manifestat nemulțumirea față de decizia Guvernului. Multe piețe în spațiu în închis continuă să funcționeze.