Premierul Ludovic Orban a declarat luni că Guvernul va aloca sume suplimentare în rectificarea bugetară pentru sectorul agriculturii.

Guvernul vrea să adopte în această săptămână cea de-a doua rectificare bugetară din 2020.

„Chiar astăzi împreună cu domnul ministru al finanțelor o să mai purtăm discuții cu miniștri, ordonatorii principali de credite, privitoare la rectificarea bugetară. Din solicitările pe care le avem sunt solicitări pertinente de creștere a alocărilor bugetare pe zona investițiilor în infrastructura de transport, sunt solicitări de la Ministerul Transporturilor, investițiilor județene și locale. Aici este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice”, a declarat Ludovic Orban.

El a precizat că vor fi alocate sume suplimentare în domeniul sănătății, educației, agriculturii, în acest ultim caz va fi o majorare a bugetului pentru plata despăgubirilor către fermierii afectați de secetă, scrie News.ro.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a dat asigurări că despăgubirile pentru fermierii care au culturi afectate de secetă vor fi virate imediat după rectificarea bugetară.

„O parte din suprafețele însămânțate în toamnă, adică 1,2 milioane hectare din cele 2,9 milioane hectare însămânțate în toamnă, au fost calamitate într-o proporție mai mare de 30%, fapt pentru care fermierii vor primi despăgubiri, așa cum am spus în luna martie. Aceste despăgubiri sunt în cuantum de aproximativ 200 de euro pe hectar și vor fi virate în conturile fermierilor păgubiți imediat după rectificarea de buget. Este vorba de o sumă de 1,2 miliarde de lei, care este cuprinsă într-o ordonanță care a fost notificată, aprobată de Comisia Europeană ca schemă de sprijin”, a declarat Oros în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri la Pitești.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din cauza secetei producția de grâu a României va fi în acest an cu 40% mai mică decât în 2019.