​Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat marți că România a pierdut încrederea Comisiei Europene în privința aplicării măsurilor de combatere a pestei porcine din cauza numeroaselor întârzieri în implementare.

”Săptămâna aceasta colegii de la ANSVSA au fost la Comisie unde au prezentat un plan de măsuri, sigur plan de măsuri care trebuia prestat acum doi ani, plan de măsuri care trebuia prezentat acum un an, acum câteva luni, dar plan de măsuri care deși a fost prezentat de-a lungul timpului nu a fost respectat. Comisia, din ceea ce știu eu, nu mai are încredere în autoritățile române, că acel plan de măsuri va fi respectat. Va fi un audit al Comisiei în perioada 26-29 noiembrie, iar la sfârșitul acelui audit vom ști exact care este poziția Comisiei, audit exact pe respectarea măsurilor de combatere și eradicare a pestei porcine africane. Atunci vom ști exact părera oficială a Comisiei", a spus ministrul, transmite Mediafax.

Acesta a adăugat că focarele de pestă se extind în ficare zi, iar în prezent doar Suceava și Bistrița nu sunt afectate.

Ministrul Agriculturii a mai declarat că sunt luate măsuri de restricționare a mișcării animalelor și de închidere a târgurilor, însă "samsarii" continuă să răspândească porcii bolnavi prin diverse zone ale țării.