Ministrul agriculturii Adrian Oros spune că fiecare minister trebuie să vadă cât de realiste sunt proiectele din cadrul PNRR, întrucât termenul e ”foarte strâns”.

Guvernul României a aprobat pe 20 ianuarie memorandumul ”Mecanismul pentru elaborarea poziției cabinetului cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență” (PNRR).

Documentul stabilește cinci etape de parcurs în vederea obținerii unui document actualizat, ținta fiind data de 5 martie, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Într-un interviu acordat Agerpres, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a precizat că e un termen ”foarte strâns” pentru contractarea sumelor, astfel că fiecare minister trebuie să vadă cât de realiste sunt proiectele pe care vor să le deruleze.

”În prima ședință de Guvern fiecare minister își va asuma din PNRR ce vrea să facă, cu termene clare, în așa fel încât să putem prezenta Comisiei, la începutul lunii martie, o formă finală, ca să atragem primii bani pentru proiecte anul acesta. După știința mea, regula este că până la finele lui 2023 trebuie să fie contractate toate sumele. Este un termen foarte strâns, mai ales când discutăm de infrastructura pe care vrem noi să o facem. Într-adevăr, finalizarea va fi poate pe N+2 sau N+3, dar contractarea va fi 2023, și atunci sigur că vom dori să folosim această oportunitate pentru a atrage toată suma. Discuția actuală este următoarea: cât de realiste sunt proiectele fiecărui minister. Întrebarea pentru mine, la Agricultură, este dacă pot să cheltui cele 6,5 miliarde de euro, dacă există capacitate de proiectare și tehnică de execuție ca să cheltui banii... Dacă nu, îi dau altcuiva, la Transporturi, de exemplu”, a explicat Adrian Oros.

Care sunt obiectivele Planului Național de Redresare și Reziliență

Mai mult pe EurActiv »