Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pregătit 10 proiecte pentru finanțare din Programul Național de Reziliență și Relansare (PNRR), iar în prezent se așteaptă rezultatele de la Comisia Europeană.

Declarația a fost făcută joi, de ministrul agriculturii Adrian Oros, în comisiile de specialitate din Parlament.

"Aceste proiecte încearcă să acopere, să fie în complementare, cu ceea ce avem în Programul Național Strategic și în programele derulate de la bugetul național. În afară de acea strategie de gestionare a apei, care este necesară, și unde avem 6,5 miliarde de euro pentru irigații, desecare, drenaj și prevenirea deșertificării. Ne bazăm pe acest PNRR ca să finalizăm tot ceea ce înseamnă gestionarea apei. Avem centre regionale și colectare produse, avem centre colectare lână - trei, un proiect depus de 15 milioane (de euro n.r.), iar pentru Banca de Resurse Genetice, un proiect de 30 de milioane, depus la CE”, le-a spus parlamentarilor Adrian Oros, potrivit Agerpres.

Un alt proiect vizează învățământul profesional, cu 57 de licee și la fiecare încă 5 ferme didactice care să deservească acele licee în învățământul dual.

Totodată, există un proiect pentru accelerarea tranziției agro-ecologice pentru piețele locale și piața publică.

Ministrul agriculturii a susținut că "pe ultima sută de metri" a fost depus și un proiect pentru a acoperi producția de carne de porc, însă acesta trebuie să se deruleze în paralel cu stoparea pestei porcine africane sau cel puțin cu localizarea ei, în caz contrar existând pericolul falimentării fermierilor care vor investi.