Ministrul agriculturii, aflat într-o vizită oficială în Franța alături de premierul Ludovic Orban, a discutat cu omologul său despre negocierile privind noua Politică Agricolă Comună, Pactul verde, dar și despre strategia Farm to Fork.

"La întâlnirea cu omologul meu francez am abordat două seturi de problematici. Prima s-a referit la negocierile privind noua Politică Agricolă Comună, noul program național strategic pe care fiecare țară îl creionăm acum și modul cum integrăm strategiile Comisiei privind biodiversitatea, strategia Farm to Fork și Green Deal", a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la sediul Ambasadei României la Paris, într-o conferință de presă susținută alături de premierul Ludovic Orban și alți miniștri.

 Oros a precizat că la ultima reuniune a Consiliului Agri fiecare stat membru a obținut ceea ce dorea:

"Chiar la începutul săptămânii trecute, la Luxemburg, am negociat aproape 48 de ore și ne-am sprijinit reciproc, în sensul că am obținut fiecare țară cam ceea ce doream. Noi am vrut să menținem sprijinul cuplat, voluntar, am vrut să menținem ajutorul național tranzitoriu, am vrut să schimbăm data de referință pentru acordarea acestui ajutor național tranzitoriu și toate aceste lucruri le-am obținut. De asemenea, am vrut să obținem o flexibilitate pe aceste ecoscheme care se vor aplica în strategia Green Deal, astfel încât să nu riscăm să pierdem sume importante din Pilonul I, aceste ecoscheme fiind obligatorii pentru țările membre, dar voluntare pentru fermieri".

"Am căzut de acord că trebuie să facem în cele două țări și în Europa o agricultură responsabilă, să utilizăm cele două resurse importante, apa și pământul, pe care le-am moștenit, în mod responsabil, și avem obligația să le lăsăm la fel și pentru cei care vin după noi. De aceea vom aplica acest Green Deal, în așa fel încât strategia Farm to Fork și biodiversitatea să-și atingă scopul", a mai spus Adrian Oros.

Ministrul agriculturii a precizat că Franța poate ajuta România în privința dezvoltării fermelor de familie:

"Noi avem câteva priorități în care Franța ne poate ajuta, unde au tradiție, și anume, ferma de familie. Noi vrem să consolidăm ferma de familie și Franța are o tradiție foarte mare în acest lucru. Am convenit să utilizăm experiența lor. De asemenea, o cooperare foarte bună pe ceea ce înseamnă învățământul tehnic agricol și cercetarea agricolă".