Culturile de primăvară au fost afectate de secetă pe o suprafață mare, iar guvernul va încerca să compenseze măcar o parte din pierderile suferite de fermieri, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

„Dacă culturile semănate în toamnă au fost afectate în suprafață de peste 1,1 milioane de hectare, din nefericire, și culturile de primăvară au fost afectate pe o suprafață destul de mare. Nu avem încă cifrele dar, din estimările noastre, tot aproximativ 1 milion de hectare vor fi afectate și aici mă refer în primul rând la porumb și la floarea-soarelui”, a spus marți Adrian Oros, în cadrul videoconferinței „Agriculture reloaded”, organizată de News.ro.

Ministrul a adăugat că guvernul încearcă să compenseze o parte din aceste pierderi, la fel cum a făcut cu despăgubirile plătite pentru culturile de toamnă afectate.

„Compensările pe care le-am făcut la nivelul Guvernului nu au acoperit nici pe departe pierderile reale pe care le-au înregistrat fermierii, dar atât a putut suporta bugetul și am încercat ca aceste compensări să fie cât mai echilibrate, să le direcționăm și către alte sectoare de activitate, către aproape tot ceea ce înseamnă zootehnie, dar și legumicultură sau pomicultură, astfel încât să fim aproape de fiecare domeniu al agriculturii”, a mai spus Adrian Oros.

Guvernul a promis că va despăgubi fermierii afectați de secetă, după evaluarea pagubelor suferite de culturile de toamnă. În septembrie, Guvernul a instituit o schemă de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă, cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri și o suprafață afectată de aproximativ 1,6 milioane de hectare. Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul aceste scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafețele afectate de secetă.

Unii fermieri și-au asigurat culturile, fiindcă sunt conștienți că riscurile s-au intensificat în ultimii ani. „Anul acesta, seceta a fost o mare problemă. Noi pentru secetă am asigurat peste 84.000 de hectare de culturi de primăvară, deci porumb și floarea-soarelui. Din 84.000 de hectare, 54.000 hectare sunt cu daună și sunt cu daune semnificative. Deci un grad de dăunare de peste 61% și cu grade de distrugere între 50 și 100%. Avem județe unde practic frecvența de daună, deci 100% din hectarele asigurate au fost dăunate la un grad de 100%”, a declarat Călin Matei, director general adjunct Groupama Asigurări, în cadrul aceluiași eveniment.

El spune că tot mai mulți fermieri apelează la asigurări agricole, fiind conștienți de riscurile la care sunt supuși. „Problema este frecvența cu care se repetă, pentru că severitatea fenomenelor începe să crească și este din ce în ce mai deasă ca și frecvență”, a mai spus reprezentantul firmei de asigurări.