Toate ambițiile Uniunii Europene legate de Green Deal sunt necesare, pentru că suntem datori să facem o agricultură durabilă și responsabilă, afirmă ministrul agriculturii, adăugând însă că există pericolul creșterii prețurilor pentru consumatori.

"Toate aceste ambiții ale Uniunii Europene legate de Green Deal sunt necesare, sunt foarte bune, suntem datori să facem o agricultură durabilă și responsabilă pentru că folosim resurse importante, cum ar fi apa sau solul, pe care le-am moștenit de la generațiile dinaintea noastră și trebuie să le lăsăm și celor care vin după noi. Dar, pericolul mare este cel pe care l-am spus de mai multe ori la întâlnirile cu omologii mei din celelalte țări europene, pericolul mare este că dacă noi ne impunem niște exigențe foarte mari vor crește prețurile pentru consumatori. Va scădea și venitul fermierilor, dar acest lucru am putea să-l controlăm, pentru că este normal să plătim mai mult pentru o hrană mai curată, mai sănătoasă. Pericolul mare este invazia produselor din țări terțe care nu respectă exigențele pe care noi la nivel european le impunem și dacă acest lucru se va întâmpla și nu va putea fi controlat, atunci o parte dintre cumpărătorii europeni vor prefera să cumpere produse mai ieftine care sigur nu respectă exigențele UE, dar va contribui și la falimentarea fermierilor europeni. Aceasta este marea provocare", a declarat joi Adrian Oros la forumul Eurosfat, organizat de Centrul de Expertiză Europeană Europuls, relatează Agerpres.

Pe de altă parte, șeful de la Agricultură a precizat că în privința reducerii substanțelor și a îngrășămintelor chimice, strategia UE de diminuare cu 50% a acestora nu ar afecta fermierii și nici agricultura românească, deoarece România utilizează numai 660 de grame la hectar, mult sub media europeană de 2.200 grame/hectar.

El a precizat că anii următori sunt decisivi pentru sectorul agricol întrucât se pun bazele noului Plan Național Strategic (PNS), care va trebui să beneficieze de o finanțare consistentă și să răspundă cerințelor fermierilor și tuturor actorilor din sector.

"O parte din aceste cerințe și strategii ale Uniunii Europene oarecum se pliază pe specificul României și ne avantajează pe ceea ce noi ne dorim. Noi avem creionate în urma analizei SWOT pe care am făcut-o, în urma analizei nevoilor, în urma dezbaterilor pe care le-am făcut la minister în toată această perioadă și în teren, în fiecare județ din țară, atât cu fermierii mari cât și cu cei mici, atât cu legumicultorii cât și cu cei din zootehnie sau din cultura mare, avem creionate câteva nevoi și priorități pe care o să le cuprindem în PNS", a adăugat ministrul.