Miniştrii Agriculturii au discutat luni despre viitoarea Politică Agricolă Comună din perspectiva ambiţiilor de mediu.

Această ambiție reprezintă un element-cheie al reformei Politicii Agricole Comune (PAC) care va aduce beneficii nu numai pentru fermieri, ci și pentru toți cetățenii europeni care doresc alimente durabile și un viitor mai ecologic.

"Clima, biodiversitatea, calitatea apei, sănătatea animalelor și a plantelor sunt doar câteva dintre problemele pe care le-am discutat în vederea asigurării unei securități alimentare durabile", a declarat luni seara, după Consiliul AgriFish de la Luxembrug, ministrul român al Agriculturii, Petre Daea.

în cadrul Consiliului a avut loc un schimb de opinii cu privire la noua arhitectură verde a pachetului de reformă a PAC post-2020, pe baza unui document al Președinției române. Miniștrii și-au concentrat intervențiile pe condiționalitatea consolidată și standardele conexe, pe schemele ecologice și pe ambiția crescută în materie de mediu a PAC.

Totodată, miniștrii au discutat cu privire la impactul carnivorelor mari, precum lupii, urșii și mistreții și alte specii asupra agriculturii. 

Ministrul Daea a declarat pentru Agerpres că Executivul european trebuie să îmbunătăţească Directivele Habitate şi Păsări întrucât 19 state au ridicat problema pagubelor pe care le înregistrează din cauza carnivorelor mari şi a cormoranilor.

"19 state au ridicat problema carnivorelor mari pentru sectorul agricol, iar nouă dintre acestea s-au referit la pagubele pe care le creează cormoranii în acvacultura şi în apele naturale. Este vorba de Slovacia, Germania, Austria, Polonia, Lituania, Croaţia, Suedia, Cehia şi Ungaria. În aceste condiţii, Comisia Europeană trebuie să îmbunătăţească şi să modifice Directiva Habitate şi Directiva Păsări. În primul rând vor fi măsuri care să gestioneze efectivele, să le echilibreze, dar şi măsuri care să ofere compensaţii pentru pagube", a precizat Petre Daea, adăugând că, în prezent, Comisia Europeană lucrează la modificarea celor două directive.

De asemenea, miniștrii au fost informați cu privire la: acțiunile UE împotriva defrișărilor și a degradării păduriloro declarație comună a Cehiei, Poloniei și Slovaciei cu privire la Directiva privind energia din surse regenerabile după 2020 rezultatele conferinței la nivel înalt privind cercetarea și inovarea în domeniul agricol.