Biroul Procurorului European din Iași a făcut miercuri opt percheziții în județul Galați, în cadrul unei investigații privind o fraudă de 1,7 milioane de euro cu proiecte pentru sisteme de irigații, finanțate de UE.

Este vorba despre o cooperativă agricolă care a obținut finanțare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigații, în valoare de 1,7 milioane de euro (8,6 milioane de lei). Conform anchetei, procedura de achiziție publică pentru selectarea unei companii pentru executarea proiectelor a fost manipulată, în scopul de a favoriza o companie pre-stabilită, deținută de mama unuia dintre membrii cooperativei, potrivit unui comunicat de presă transmis de Parchetul European.

Reprezentanții legali ai cooperativei și ai companiei selectate au depus documente false certificând că beneficiarul fondurilor nu se afla în conflict de interese cu compania care a primit contractul, astfel inducând în eroare Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

În timpul perchezițiilor, unii dintre cei vizați în anchetă au fost aduși la sediul EPPO din Iași pentru a fi informați cu privire la statutul lor de suspecți. Trei suspecți au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdicția de a contacta alte părți implicate în proces, precum și prezentarea obligatorie periodică la secția de poliție din locul de reședință.

În vederea recuperării daunelor aduse bugetului UE și a cheltuielilor judiciare, EPPO a confiscat și șase parcele de teren (în valoare aproximativă de 500.000 de euro) și a blocat conturile bancare ale suspecților.

Investigația a implicat zeci de ofițeri de poliție din structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în România, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Galați și Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați.