Femeile pot ajuta la renașterea sectorului rural al Uniunii Europene, potrivit Parlamentului European.

Eurodeputații pledează pentru un rol sporit al femeilor în sectorul agricol european, potrivit unui raport asupra activității persoanelor de sex feminin în zonele rurale adoptat de Comisiile pentru Agricultură și Drepturile Femeilor din Parlamanentul European, scrie EurActiv.com.

În contextul în care UE se confruntă cu mai multe probleme, de la creșterea gradului de urbanizare la îmbătrânirea populației, europarlamentarii din cele două comisii susțin că Politica Agricolă Comună (PAC) post-2020 trebuie să țină seama de „multifuncționalitatea” femeilor pentru a crește potențialul de dezvoltare a zoneor rurale.

„Acest raport subliniază rolul multifuncțional al femeii ca mamă, casnică, muncitoare, educatoare, manager al fermei de familie, dar și păstrător al culturii, patrimoniului și tradițiilor”, a declarat eurodeputata Marijana Petir (PPE) din Croația.

Europarlamentarii au susținut nevoia unei noi abordări în privința dezvoltării rurale, insistând asupra faptului că statele membre și autoritățile locale din acestea trebuie să asigure populației din mediul rural, și în special femeilor, servicii și infrastructură adecvate pentru „o viață echilibrată”, astfel încât să oprească migrația către orașe. 

Munca „invizibilă” 

Raportul comisiilor Parlamentului European evidențiază contribuția semnificativă a femeilor la sectorul agricol. Astfel, datele arată că persoanele de sex feminin sunt responsabile pentru circa 35% din munca prestată în agricultură în 2014, dar numai 30% din fermele din UE sunt administrate de femei.

Munca prestată de soții și alți membri ai familiei de sex feminin este deseori indispensabilă, dar de multe ori nu este recunoscută din cauza lipsei unui statut profesional sau a preocupării pentru înregistrarea femeilor la serviciile publice de securitate socială, notează raportul citat.

Politica Agricolă Comună conține măsuri și include fonduri alocate pentru îmbunătățirea standardelor de viață și egalitatea de gen în ceea ce privește accesul la locuri de muncă i activități economice. Diferențele dintre condițiile de muncă (inclusiv salarii) pentru bărbați și femei sunt mai mari în zona rurală decât în orașe.

Pe de altă parte, eurodeputații notează că, în ceea ce privește planurile de viitor, cuvântul de bază în domeniul dezvoltării rurale ar trebui să fie multifuncționalitatea. Astfel, alte activități sociale, economice sau de protecție a mediului ar putea acompania producția agricolă, creând astfel noi locuri de muncă pentru femei în zona rurală.

Citiți articolul complet pe EurActiv.com