REPORTAJ VIDEOPăstrătorii de semințe
În zona Buzăului, un grup de fermieri a început să organizeze un fel de „rezistență” la pierderea soiurilor tradiționale, „din bătrâni”.
- subtitrări în română disponibile -
Pe la începutul anilor 2000, producătorii și comercianții români au descoperit răsadurile de hibrizi și semințele de legume modificate genetic care le ofereau mai multe avantaje (coacere rapidă, rezistență, aspect uniform) și au optat rapid pentru acestea, însă, în acest fel, s-au pierdut foarte multe soiuri tradiționale de legume.
În zona Buzăului, un grup de fermieri a început să organizeze un fel de „rezistență”, cultivând și păstrând în propriile grădini semințele unor soiuri „din bătrâni”, care ulterior au început să circule din om în om și din sat în sat.
Stela Zămoiu din satul Dâmbroca a învățat să cultive legume de mică, de când își ajuta familia în grădină și la piață și a observat apoi cum păstra bunica ei semințele iar în 2014, s-a înscris în Eco Ruralis - Asociația Țăranilor și Țărăncilor din România, ca păstrătoare de semințe.
Comentarii