PE a respins miercuri propunerea legislativă care ar fi permis fiecărui stat membru să restricționeze sau să interzică vânzarea sau utilizarea pe teritoriul său a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic aprobate de UE.

Motivul respingerii: Eurodeputații sunt îngrijorați că această lege ar putea fi inaplicabilă sau că ar putea duce la reintroducerea unor verificări la granițele dintre statele care susțin și cele care se opun OMG-urilor.

"Votul de azi a dat un semnal clar Comisiei Europene. Această propunere ar putea să dea peste cap tot ceea ce s-a realizat cu piața unică și uniunea vamală”, a declarat raportorul PPE Giovanni La Via, ale cărui recomandări de a respinge propunerea au fost aprobate cu 577 de voturi "pentru”, 75 "împotrivă”și 38 de abțineri.


Giovanni La Via a mai spus că au fost exprimate "serioase îngrijorări” privind lipsa unui studiu de impact, privind compatibilitatea propunerii cu piața unică și aplicabilitatea ei în realitate, potrivit unui comunicat al PE. 

”Cred că această propunere ar putea avea consecințe negative asupra agriculturii din UE, care este dependentă de suplimentele de proteine provenite din surse de organisme modificate genetic. Ar putea avea efecte negative indirecte asupra importurilor”,

a susținut europarlamentarul italian, adăugând că propunerea nici nu ar putea fi aplicată în condițiile în care nu există controale la granițele din UE.

 Opțiunea interdicției sau restricționării există în cazul cultivării OMG

Propunerea, care ar modifica legislația UE existentă pentru a le permite statelor membre să restricționeze sau să interzică utilizarea pe teritoriile lor a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic aprobate de UE, a fost depusă de Comisie la 22 aprilie 2015.

Comisia Europeană a sugerat că această propunere ar trebui modelată pe o altă lege UE, privind OMG-urile destinate cultivării, care a intrat în vigoare în aprilie 2015. Aceasta le permite statelor membre să interzică cultivarea organismelor modificate genetic aprobate de UE pe teritoriul lor.

Însă cultivarea acestor organisme are loc doar pe teritoriul unui stat membru, în timp ce comercializarea lor traversează granițele, ceea ce înseamnă că o interdicție națională de ”comercializare și utilizare” ar putea fi dificil sau imposibil de aplicat fără a reintroduce verificări la graniță a importurilor.

Ce urmează

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a precizat că propunerea nu va fi retrasă de Comisia Europeană, dar va fi discutată de Consiliul de Miniștri.