Peste 2.700 de proiecte pe dezvoltare rurală depuse pentru finanțare UE
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a primit până în prezent, pe liniile de finanțare deschise în acest an din noul Program Național de Dezvoltare Rurală 2.722 de proiecte, în valoare de peste 300 milioane euro.
AFIR transmite că un interes deosebit s-a constatat pentru linia 6.1. ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’. În cadrul acestei submăsuri au fost depuse peste 1.600 cereri de finanțare, cu o valoare totală a fondurilor nerambursabile solicitate de 70,41 milioane de euro.
De asemenea, AFIR a primit 281 de proiecte pentru finanțare prin submăsura 4.1 ,,Investiții în exploatații agricole’’ dintre care 243 privesc sectorul vegetal, cu o valoare totală a fondurilor nerambursabile solicitate de circa 108 milioane de euro.
În ceea ce privește sectorul vegetal, valoarea proiectelor depuse este de 63,6 milioane euro, fiind aproape de totalul fondurilor disponibile pentru componenta dedicată.
O altă submăsură care se bucură de interes este 6.2 ,,Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale’’, pentru care AFIR a primit 309 cereri de finanțare conforme, în valoarea totală nerambursabilă de 18,37 milioane de euro.
În cadrul submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” s-au primit 44 de proiecte având valoarea totală nerambursabilă de 660.000 euro.
Prin intermediul submăsurii 6.4 ,,Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole’’ s-au depus până la acest moment 63 de cereri de finanțare, cu valoare totală nerambursabilă de aproximativ 10 milioane de euro.
Sesiunea de primire a proiectelor pentru submăsurile 6.2 și 6.4 s-a lansat pe 14 iulie 2015 iar pentru submăsura 6.3 pe 8 iulie 2015.
În afară de submăsurile amintite anterior, mai sunt disponibile pentru depunere de proiecte și submăsurile: 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”, 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole”, 4.2a „Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol” , 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice”
Alte precizări transmise de Agenția de Finanțare a proiectelor rurale:
- depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii anuale aferente unei componente se închide înainte de termenul limită atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse, cu un punctaj estimat (prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate stabilit, atinge procentul de 120% din nivelul alocării aferente sesiunii anuale a componentei respective.
- odată atins nivelul de 120% al disponibilului alocat, se va opri automat (fără a exista posibilitatea tehnică de a fi redeschisă pentru cazuri particulare) depunerea de proiecte aferente componentei/ submăsurii respective, până la deschiderea unei noi sesiuni.