Fonduri nerambursabile de peste un miliard de euro au fost solicitate în doar cinci zile prin proiectele depuse la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)

AFIR a anunțat că fondurile nerambursabile alocate pentru infrastructura de acces agricolă, prin submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, au fost epuizate în totalitate ca urmare a solicitărilor de finanțare primite cu mult înainte de termenul limită al sesiunii, 30 iunie 2017.

De asemenea, fondurile disponibile pentru componenta de infrastructură rutieră, precum și cea pentru infrastructura educațională și socială, pentru restul teritoriului (altul decât zona montană), solicitate prin intermediul submăsurii (sM) 7.2 „Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” au fost epuizate în primele 5 zile ale sesiunii 2017.

De la deschiderea sesiunii în data de 28 martie 2017, au fost depuse pentru finanţare prin sM 4.3, infrastructura agricolă, 386 de proiecte de investiții, pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de peste 365 milioane de euro. Astfel, AFIR a primit în primele 5 zile ale sesiunii, solicitări de finanțare care depășesc de peste 10 ori alocarea financiară stabilită, mai exact peste 1.200%.

Pentru investiții în infrastructura rutieră din mediul rural (drumuri comunale), care pot primi finanțare prin sM7.2 pentru restul teritoriului, AFIR a primit on-line pe pagina oficială de internet, 369 de proiecte în valoare de peste 370 milioane de euro. Astfel, Agenția a primit de 3 ori mai multe solicitări de finanțare decât alocarea.

Totodată, au fost epuizate și fondurile disponibile pentru investiții în infrastructura educațională și socială din mediul rural pentru restul teritoriului, finanțate prin sM7.2. AFIR a primit on-line 123 solicitări de finanțare în valoare de peste 47 milioane de euro, a mai anunțat agenția.

Selecția proiectelor se va realiza în limita fondurilor disponibile pentru fiecare dintre componentele cu alocare distinctă aferente celor 2 submăsuri amintite.