Inderdicția se aplică și Lituaniei. Este vorba de două decizii ale Comisiei Europene, care interzic celor două țări să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru trei neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam).

Întrucât s-a dovedit că aceste substanțe le sunt dăunătoare albinelor, utilizarea lor a fost deja limitată la nivelul UE. 

România și Lituania au acordat în mod repetat autorizații de urgență care permit utilizarea acestor substanțe cu scopul de a controla anumiți dăunători care afectează unele culturi — autorizații pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) le consideră nejustificate.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat:

"Este prima dată când Comisia adoptă asemenea decizii. Acordarea autorizațiilor de urgență pentru pesticide este posibilă numai dacă sunt

Pactul ecologic european subliniază că sustenabilitatea lanțului alimentar este o prioritate pentru UE și nu putem accepta ca statele membre să utilizeze în continuare pesticide care dăunează mediului și biodiversității, atât timp cât există alternative. De asemenea, Comisia a lansa o bază de date cuprinzând toate autorizațiile de urgență acordate de statele membre. Detalii despre neonicotinoide (en.)

MULTIMEDIA Pesticidele - analizate într-un audit al Curții Europene de Conturi; consultări deschise la Comisie

UE va crește finanțarea pentru apicultură în viitoarea Politică Agricolă Comună

Mai mult pe EurActiv »