Nu este un secret că excesul de chimicale poate crea probleme de sănătate. Fermierul din imagine suferă de cancer, la ferma sa utilizându-se mult pesticide.

Sunt doar șapte tipuri de pesticide organice care au primit certificare oficială. Avizarea ia timp și pesticidele bio sunt adesea refuzate de fermieri pentru că sunt mai puțin eficiente decât omoloagele lor chimice.

Parlamentarii europeni ar dori să simplifice și să grăbească procesul de aprobare.
 
Pavel Poc, S&D, spune că "se utilizează prea multe pesticide obișnuite, care sunt chimice, care pot fi periculoase. Acestea au fost concepute pentru a ucide organisme vii. Acestea dăunează și sănătății noastre."

Herbert Dorfmann, EPP, spune, într-un material video realizat de centrul multimedia al Parlamentului European: "este vorba despre organisme, bacterii, hematoizi, care trebuie să treacă printr-un proces de certificare, care ste îndelungat și foarte costisitor."

Unii agricultori au adoptat deja tehnici alternative, fără pesticide. Dar acest proces înseamnă mai mult efort și timp. Pesticidele din materii organice ar putea fi o soluție.