Nivelul de pesticide în legume, fructe și cereale produse la noi crește, fără a depăși, totuși, cotele maximum admise, arată un raport al Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide, realizat în baza unui regulament european.

Cazul bebelușilor grav bolnavi din județul Argeș a ridicat, pentru puțin timp, semne de întrebare asupra calității unor fructe consumate de aceștia. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a infirmat, după câteva zile, că boala bebelușilor ar avea legătură cu eventuale pesticide nepermise din fructe, în baza rezultatelor de la agenția sanitar-veterinară.

Precizarea a venit într-un moment important, întrucât, în 2011, în Germania s-a creat o adevărată isterie, care a pus pe nedrept în genunchi o întreagă ramură agricolă, pe baza unor suspiciuni nefondate.

Cutia Pandorei odată deschisă, nu este de ignorat faptul că subiectul siguranței alimentare pentru un segment de populație extrem de vulnerabil - bebelușii și copiii - rămâne unul extrem de sensibil și de actualitate.

Într-un raport de monitorizare realizat în conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene nr. 396/2005, care analizează doar producția internă, Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale arată că aproape jumătate dintre probele analizate conțin reziduuri de pesticide, în cazul fructelor și 35% în cazul legumelor.

Raportul mai surprinde un fenomen: pesticide scoase din uz de mai mulți ani, de exemplu, carbedazim, dar care apar în probele analizate, indiciu că există surse obscure de pesticide (ilegale, contrafăcute sau ambele).

Un neajuns al raportului: vizează anul 2014, cel pentru anul 2015 este încă în pregătire. Merită consemnată creșterea îngrijorătoare față de anul precedent: 35 la sută din probele la legume aveau reziduuri în 2014, față de 9,8 la sută cu un an înainte.Conform regulamentelor UE, documentul este raportat către forurile europene.

Ce spune raportul

  • Potrivit raportului, doar câteva probe (una de pătrunjel și patru de fructe) din 1.136 analizate au avut valori peste limita maximum admisă (LMA), arată raportul citat.
  • De asemenea, precizăm că raportul acoperă exclusiv producția internă de legume, fructe, cereale. Statisticile merită analizate și din perspectiva copiilor și bebelușilor, întrucât limita maximum admisă – LMA – este universal aplicată, și nu în funcție de vârstă.

Tot mai multe probe supuse analizelor de laborator prezintă reziduuri de pesticide:

- legume: 35% în 2014 față de 9.5% în anul precedent - probe cu reziduuri pesticide

- fructe: 48.67% în 2014 față 29% în anul precedent - probe cu reziduuri pesticide

- cereale: 9% în 2014 față de 3% în anul precedent.

Raportul include un coș esențial de legume, fructe și cereale, majoritatea regăsindu-se frecvent în mâncarea preparată pentru copii și bebeluși, dar și în cea a adulților. Raportul se referă doar la producția internă, întrucât analiza fructelor, legumelor și cerealelor importate (prin urmare, și a portocalelor blamate în cazul bebelușilor) se face de către autoritatea sanitar-veterinară. Declarația Ministrului Irimescu se baza, de altfel, pe răspunsurile  ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor).

"În primul rând, este important să frânăm tendința alarmistă, cel puțin în ceea ce privește producția internă, controlele s-au intensificat, iar creșterea probelor cu reziduuri de pesticide poate fi explicată și prin faptul că depistăm mai multe decât în trecut . Este important ca, atunci când sunt identificate reziduuri, acestea să fie sub limita maximum admisă, sunt rare cazurile când LMA este depășită",

spune Cristian Enache, specialist, Laboratorul Național Fitosanitar, Controlul Calității Pesticidelor.

Analiza producției interne - raportul de analiză realizat de Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale, la nivelul anului 2014

Legume: 35% dintre probele de legume analizate conțineau reziduuri de pesticide



Grafice extrase din raportul de monitorizare al Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor din Pesticide în Plante și Produse din Plante (asamblare grafică euractiv.ro)

Dintre legumele analizate, cele care prezintă procentul cel mai mare de reziduuri de pesticide sunt: pătrunjel 75%, salată 73%, ciuperci 55%, morcovi 43%, gogoșari 43%.

Pentru celelalte legume procentul de probe cu reziduuri de pesticide variază intre zero și 42 la sută.

• Morcovul, mâncarea introdusă în alimentația bebelușului de la câteva luni (uneori chiar de la două luni, dacă bebelușul nu este alăptat): 9 probe cu reziduuri de pesticide din 21 analizate.

• Pătrunjel: 18 probe cu reziduuri de pesticide din 24 de probe analizate.

• Ardeiul gogoșar, de asemenea folosit la supe/ciorbe și alte mâncăruri specifice pentru copii/bebeluși: 6 probe cu reziduuri de pesticide din 14 analizate.

• Salată: trei sferturi din probe au reziduuri de pesticide (29 din 40 de probe analizate).

Pesticidele detectate cel mai des în probele de legume sunt: carbendazim, ciprodinil, clorpirifos, imidacloprid, azoxistrobin, tiofanat-metil, clorotalonil, iprodion, fludioxonil, pirimetanil.

Toate valorile obținute pentru reziduurile de pesticide detectate au fost sub limitele maxime admise prevăzute de Reg (CE) nr. 396/2005, cu excepția unei probe de pătrunjel frunze care a fost neconformă (peste limita maximum admisă - LMA).

Referitor la numarul de reziduuri pesticide determinate într-un produs, din cele 230 de probe de legume în care au fost găsite urme de pesticide (229 cu valori sub LMA și una cu valoare peste LMA), cinci au avut reziduuri din șase pesticide diferite, patru probe au indicat prezența a cinci substanțe, 11 probe conțineau reziduuri a patru pesticide, 22 de probe aveau urme a trei pesticide. În 61 de probe au fost găsite reziduuri din două substanțe diferite iar în 127 de probe au fost găsite urme ale unui singur pesticid.

Grafice extrase din raportul de monitorizare al Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor din Pesticide în Plante și Produse din Plante (asamblare grafică euractiv.ro)

Fructele – masă principală pentru bebeluși. Ce reziduuri de pesticide au fost identificate

Reziduuri de pesticide au fost identificate, în 2014, și în fructe – 47,6% reziduuri până la limita maxim admisă, iar 1% peste această limită, din 372 analizate.

La cereale, au fost analizate 111 probe dintre care 9% au prezentat reziduuri de pesticide cu valori sub limita maximum admisă.

Mărul, cireșele, piersicile – recomandate de medici pentru calitățile nutritive și consumate frecvent de copii și bebeluși, pot conține pesticide de tipul: ciprodinil, clorpirifos, carbendazim, pirimetanil, lambda cihalotrin, boscalid metalaxil si fludioxonil.

Fructele care au avut un procent mare de reziduuri de pesticide au fost: 70% - piersicile, 67% - vișinele, 63% - merele, 63% - caisele, 62% - cireșele, respectiv căpșunele. Pentru restul probelor de fructe analizate, procentul de probe cu reziduuri de pesticide variază între zero și 58 la sută.

Pe scurt

• În 2014 au fost analizate 1136 probe

• Per total, 416 probe au avut reziduuri de pesticide sub LMA (37%)

• Per total, numărul probelor cu reziduuri de pesticide a crescut față de anul 2013 de la 15.3% la 37%

• Cinci probe au fost neconforme, peste limita maximum admisă (0,4%) (4 probe de fructe și o probă de legume)

• Au fost analizate 653 probe de legume dintre care 229 (35%) au prezentat reziduuri de pesticide sub LMA și o probă a fost neconformă.

• Din 372 probe de fructe analizate, 179 (49%) au conținut de reziduuri de pesticide mai mic decat LMA și 4 probe au fost neconforme.

• Din 111 probe de cereale analizate, zece (reprezentând 9%) au avut reziduuri de pesticide cu valori sub LMA;

• Printre cele mai frecvente reziduuri de pesticide detectate în probele de fructe sunt: ciprodinil, carbendazim, clorpirifos, pirimetanil, imidacloprid, metalaxil, azoxistrobin, clorotalonil, fludioxonil.

• Numărul de substanțe active depistate pe probă a fost de la 1 la 7. • Cele mai multe substanțe active pe probă au fost depistate in cireșe - 7 pesticide.

• Comparativ cu anul 2013 se constată o creștere a procentului de probe cu reziduuri de pesticide astfel: - legume: de la 9.5% in anul 2013 la 35% în 2014 - fructe: de la 29% in anul 2013 la 48.67% în 2014 - cereale: de la 3% in anul 2013 la 9% în 2014

• În anul 2014: - 70% din reziduurile de pesticide determinate in probe au fost fungicide (ciprodinil, carbendazim, pirimetanil, metalaxil, azoxistrobin, clorotalonil, fludioxonil, boscalid, tiofanat-metil, iprodion, priaclostrobin, tebuconazol, propiconazol, difenoconazol) - 29% din reziduurile de pesticide determinate în probe au fost insecticide (clorpirifos, imidacloprid, lambda-cihalotrin, cipermetrin, clorpirifos-metil, acetamiprid, dimetoat, tiametoxam, pirimicarb) - 1% ierbicide (pendimetalin, propizamid)

În cazul substanțelor active detectate în probe, în acest an, se constată o pondere mare a fungicidelor. Rezultatele prezentate în cadrul raportului vor fi raportate, conform prevederilor Reg. (CE) nr. 396/2005, în format electronic, la EFSA, în vederea întocmirii Raportului European de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide.