România a realizat anul acesta peste 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane de tone anul trecut, arată datele Ministerului Agriculturii.

„Producţia de cereale de anul acesta depăşeşte 30 de milioane de tone. La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone şi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană (UE), fiind cea mai mare producţie de până acum. La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafaţă în judeţele din centrul tării, dar până în prezent am depăşit 18 milioane de tone. Şi la porumb suntem pe primul loc în UE”, a spus Daea, pentru Agerpres.

Însă, România este și campioană la suprafețele cultivate, iar randamentul culturilor este de multe ori sub cel din alte state europene.

Suprafaţa însămânţată anul acesta cu porumb a fost 2,415 milioane hectare, în timp ce cea de floarea soarelui a fost de 1,01 milioane hectare.

Ministrul Agriculturii a precizat că, în câteva zile, vor fi anunţate datele definitive privind producţiile obţinute în aceste an, dar şi randamentul.

În acest an, recolta de grâu a depăşit 10,2 milioane de tone, cu peste 2% mai mare faţă de anul trecut când s-a cifrat la 10 milioane de tone.

Recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,8 milioane de tone, în creştere uşoară, sub 1%, faţă de anul trecut.

Anul trecut, România a raportat o producţie totală de cereale de aproape 27 de milioane de tone, cu recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri şi porumb. În România, cerealele ocupă 60% din suprafaţa ţării.

În rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), România ocupa, în 2017, primul loc la floarea soarelui (în funcţie de suprafaţa cultivată şi de producţia realizată), locul întâi la porumb boabe în funcţie de suprafaţa cultivată şi locul doi la producţia realizată, după Franţa. De asemenea, la grâu era pe locul cinci atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţie.

În România, valoarea producţiei agricole totale a crescut anul trecut cu 13,2%, potrivit statisticilor Eurostat, ca urmare a unei creşteri de 17,9% a valorii culturilor agricole, de 8,8% a valorii producţiei animale şi de 5,1% a valorii serviciilor agricole.