Alexandra Rusu, șef serviciu în cadrul Ministerul Agriculturii, a prezentat, la Iași, cum se finanțează ideile din mediul rural pentru începerea unei afaceri noi în mediu neagricol.

 Principalele idei din prezentarea Alexandrei Rusu, șef serviciu Ministerul Agriculturii, AM PNDR:


  • Partea de rural nu înseamnă numai agricultură. Înseamnă și dezultare rurală, care nu se bazează numai pe agricultură.
  • PNDR vine cu intervenție pe două submăsuri dedicate activităților neagricole în zona rurală. Se adresează unor beneficiari comuni. Submăsura 6.2 se adresează startup-urilor, adică celor care vor să înceapă o afacere în mediul neagricol și are un sprijin financiar. 70% din sumă se dă imediat, la semnarea contractului, iar restul dupăp implementare. Vorbim de 50.000 de euro pe proiect, dar pentru servicii medicale, sanitare și turism suma poate ajunge la 70.000 de euro pe proiect.
  • Pentru măsurile 6.2 și 6.4 avem activități de producție de toate felurile, activități meșteșugărești, turistice, servicii.
  • Submăsura 6.4 se adresează intreprinderilor existente, care au deja un istoric, iar sumele pot ajunge până la 200.000 de euro pe proiect, cu o mică parte de cofinanțare de 30%.
  • LEADER este un element foarte important și îl consider un vector de dezvoltare în zona rurală. Programul LEADER este implementat de grupuri de acțiune locale (GAL-uri) care sunt parteneriate privat-publice, pentru că este obligatoriu ca partea privată să fie mai mare.
  • LEADER își propune și să dezvolte partea de incluziune socială și de reducere a sărăciei, care este destul de ridicată în zona rurală.
  • Care sunt pașii pe care ar trebui să îi parcurgă GAL-urile:
- Identificarea nevoilor

- Stabilirea obiectivelor și a priorităților strategice teritoriale

- Creionarea măsurilor prin care să poată fi pusă în practică

- Depunerea strategiilor la autoritatea de management în vederea selecției

Prezentarea Alexandrei Rusu a avut loc în cadrul conferinței "Finanțarea investițiilor rurale", organizată la Iași, în data de 21 aprilie 2016. Prezentarea o puteți găsi aici, în partea a doua.

În cadrul conferinței au mai susținut prezentări:

consilierului de stat (ministrul al Fondurilor Europene din data de 27 aprilie 2016) Cristian Chinea (prezentare disponibilă aici),

Andreea Agrigoroaei, directorului (măsuri agricole) AM PNDR (prezentare disponibilă aici, prima parte),

Valentin Boldeiu, UniCredit Bank (prezentarea disponibilă aici),

Anghel Ficu, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Nord-Est Iași,

Leonard Stafie, director executiv adjunct, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Iași.

Evenimentul a fost organizat de EurActiv.ro în cadrul proiectului derulat de rețeaua EurActiv în opt țări și finanțat de Comisia Europeană, DG Agri. Partenerul din România care a co-finanțat acest proiect este UniCredit Bank.