Proiectul privind strategia de gestionare a apei nu a fost acceptat la finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru că "nu era suficient de verde", a declarat joi ministrul agriculturii, Adrian Oros.

"Cu siguranță în următorii ani, proiectul va fi finanțat din alte surse, pentru că este necesar, este vital și, dacă în PNRR, Comisia a decis că nu poate finanța, cu siguranță de la bugetul de stat va trebui să alocăm bani, sume serioase, în așa fel încât într-un ritm mai alert decât s-a făcut până acum să avem o strategie de gestionare a apei cât mai inteligentă și cât mai utilă nouă", a declarat ministrul agriculturii, într-o conferință de presă.

Adrian Oros a susținut că Executivul de la Bruxelles nu i-a spus nimic: "Ceea ce am aflat este că nu era suficient de verde pentru irigații. Asta este ceea ce a venit oficial de la Comisia Europeană, deși în discuțiile tehnice niciodată nu ni s-a spus acest lucru".

"Anul trecut vorbeam despre această strategie de gestionare a apei și aveam alocată o sumă de 6,5 miliarde de euro. Se poate observa ușor că România avea de departe cel mai verde program național de reziliență și cuprindea lucrări de irigații, desecare-drenaj, combaterea eroziunii solului, prevenirea deșertificării și sistem antigrindină. Aceasta este poza din noiembrie când a ajuns primul draft la Comisia Europeană. Atât de verde era planul național trimis de Ministerul agriculturii și nepricepuții de la ANIF", a mai spus ministrul Oros.