Pesticidele care sunt interzise în prezent în Europa pot fi exportate în continuare în alte țări, o situație care arată lipsa de coerență a UE, susțin partidul de stânga Die Linke și Verzii, scrie EURACTIV Germania.

Ceea ce dăunează oamenilor și naturii în Europa nu poate fi bun pentru țările sărace, susține Eva-Maria Schreiber, parlamentar din grupul Die Linke.

Într-o moțiune care este dezbătută joi în Bundestag, Die Linke și Verzii spun că se estimează că anual au loc 41 de milioane de otrăviri neintenționate cu pesticide la nivel mondial, dintre care aproape 40.000 sunt fatale, scrie EURACTIV.de

Aceste cifre sunt extrase dintr-un raport al Pesticide Action Network Germany, care se referă la toate pesticidele, nu doar cele interzise în UE, dar sugerează că problema apare în primul rând în Sudul Global (țările mai sărace, care sunt situate predominant în emisfera sudică). 

„Deși doar aproximativ 25% din utilizarea globală a pesticidelor are loc în țările în curs de dezvoltare, 99% din otrăvirile accidentale cu pesticide au loc acolo”, se arată în raport.

Pentru a reduce numărul de cazuri, Verzii și Die Linke solicită guvernului să impună o interdicție de export a pesticidelor care sunt interzise pentru utilizare în Germania.

Deși există acorduri internaționale privind comerțul cu pesticide și linii directoare privind sănătatea și siguranța la locul de muncă în utilizarea pesticidelor, cele două grupuri parlamentare susțin că acestea nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic pentru exportatori. Mai mult, orientările „se referă doar la anumite grupuri de substanțe sau prevăd doar obligații de informare față de țara importatoare”.

BASF, unul dintre cei mai mari producători de pesticide din Germania, își apără practicile de export. Pe piețele emergente, compania vinde produse de protecție a culturilor numai „dacă îndeplinesc simultan cerințele Codului de conduită al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Organizației Națiunilor Unite (FAO)”, a declarat compania pentru EURACTIV.

Compania multinațională mai spune că oferă instruire cu privire la depozitarea și utilizarea în siguranță a pesticidelor pentru angajații din țările în care își vinde produsele.

„BASF este încrezător în siguranța produselor sale și în utilizarea lor sigură atunci când este utilizat corect conform instrucțiunilor de pe etichetă și liniilor directoare de administrare a produselor”, a spus compania.

Însă, potrivit lui Schreiber, manipularea în condiții de siguranță a pesticidelor este aproape imposibilă în unele țări în curs de dezvoltare, din cauza temperaturilor locale sau a condițiilor de muncă de la fața locului. Și chiar dacă ar fi manipulate în siguranță, aceste produse rămân în continuare dăunătoare pentru mediu, a spus ea pentru EURACTIV.

Moțiunea parlamentară nici măcar nu urmărește modificarea legislației, ci solicită pur și simplu aplicarea unei legi existente. O secțiune din Legea privind protecția plantelor permite Ministerului german al Agriculturii, în consultare cu alte ministere, să „interzică sau să restricționeze exportul anumitor produse fitosanitare [...] către țări din afara Uniunii Europene”.

În Europa, Franța este văzută drept un pionier, cu o lege care interzice producția, depozitarea și exportul de pesticide neautorizate, care va intra în vigoare în 2022.

Schreiber speră că Germania îi va urma exemplul și așteaptă măsuri similare și de la Bruxelles, unde problema este ridicată de mult timp.

Comisia Europeană are în vedere o interdicție de export pentru substanțele care sunt interzise în UE ca parte a strategiei UE privind produsele chimice, care include și pesticidele.