Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri propriile restricții asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția de import în cele cinci state membre UE din vecinătatea Ucrainei.

Ucraina a fost unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume înainte ca invazia Rusiei din 2022 să-i reducă capacitatea de a livra produse agricole pe piețele globale. De la începutul conflictului, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin țările vecine, deoarece nu a putut folosi rutele preferate prin porturile Mării Negre, relatează Reuters, preluată de EURACTIV.

Dar ”invazia” de cereale și semințe oleaginoase în țările vecine a redus prețurile, afectând veniturile fermierilor locali și ducând la interzicerea de către guvernele acestor state a importurilor agricole din Ucraina.

În mai, Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica țările să impună interdicții unilaterale și a impus propria interdicție asupra importurilor în statele învecinate Ucrainei. Conform interdicției UE, Ucrainei i s-a permis să exporte prin acele țări, cu condiția ca produsele să fie vândute în altă parte.

UE a decis vineri să nu mai prelungească această interdicție care a expirat vineri, după ce Ucraina s-a angajat să ia măsuri pentru a întări controlul exporturilor către țările vecine. Problema este una deosebit de sensibilă acum, deoarece fermierii au început recoltarea și se pregătesc să-și vândă produsele.

Comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat vineri că țările ar trebui să se abțină de la măsuri unilaterale împotriva importurilor de cereale ucrainene, dar Polonia, Slovacia și Ungaria au răspuns imediat reimpunând propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina. Cele trei vor continua să permită tranzitul produselor ucrainene.

”Atât timp cât Ucraina poate certifica că cerealele vor ajunge în țara de destinație, prin camioane și trenuri, interzicerea utilizării interne nu va afecta cu adevărat capacitatea Ucrainei de a scoate exporturile”, a spus Terry Reilly, expert pe probleme de agricultură la Marex, firmă britanică de servicii financiare. El a menționat că perturbările exporturilor din Marea Neagră reprezintă o preocupare mai mare.

Nu este clar cât de mult s-a angajat Ucraina să restricționeze exporturile sau cum ar avea impact noile interdicții asupra fluxului de produse din Ucraina. Chestiunea subliniază divergențele din cadrul UE cu privire la impactul războiului din Ucraina asupra economiilor statelor membre, care au ele însele lobby-uri puternice în agricultură.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia UE de a nu extinde și mai mult interdicția asupra exporturilor de cereale de la Kiev, dar a spus că guvernul său va reacționa ”în mod civilizat” dacă statele membre UE încalcă regulile Uniunii.

Cele trei țări susțin că acțiunile lor sunt în interesul economiilor lor.

”Interdicția acoperă patru cereale, dar la cererea mea, și la cererea fermierilor, interdicția a fost extinsă pentru a include produsele din aceste cereale: porumb, grâu, rapiță, astfel încât aceste produse să nu afecteze și piața poloneză”, a scris pe Facebook ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus. 

”Vom extinde această interdicție în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene”, a adăugat premierul polonez Mateusz Morawiecki. ”O vom face pentru că este în interesul fermierului polonez”.

Ungaria a impus o interdicție națională de import a 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne și miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri.

Ministrul agriculturii din Slovacia a urmat exemplul anunțând propria interdicție asupra cerealelor. Toate cele trei interdicții se aplică numai importurilor interne și nu afectează tranzitul către alte piețe.

Culoarele de solidaritate

UE a creat rute terestre alternative, așa-numitele culoare ale solidariății, pe care Ucraina să le folosească pentru a-și exporta cerealele și semințele oleaginoase, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord de cereale intermediat de ONU la Marea Neagră în iulie, acord care a permis trecerea în siguranță a navelor cu marfă.

Comisia a declarat că decizia a fost luată, după ce Ucraina a fost de acord să introducă măsuri precum un sistem de licențe de export în termen de 30 de zile.

UE a spus că nu există niciun motiv pentru a prelungi interdicția, deoarece distorsiunile în aprovizionare care au dus la interdicția din mai au dispărut de pe piață.

UE a spus că nu va impune restricții atât timp cât Ucraina exercită controale efective la export.

Fermierii din cele cinci țări vecine cu Ucraina s-au plâns în mod repetat de excesul de produse care afectează prețurile interne și îi împinge pe producătorii locali spre faliment.

Țările, cu excepția Bulgariei, au făcut presiuni pentru extinderea interdicției UE. Bulgaria a votat joi renunțarea la interdicție.

Guvernul României, care nu a impus o interdicție unilaterală înainte de luna mai, a declarat vineri că ”regretă că nu a putut fi găsită o soluție europeană de extindere a interdicției”.

România a spus că va aștepta ca Ucraina să-și prezinte planul de prevenire a creșterii exporturilor înainte de a decide cum să protejeze fermierii români.

Peste 60% din fluxurile alternative tranzitează teritoriul României, în principal pe Dunărea, iar fermierii săi au amenințat cu proteste dacă interdicția nu este prelungită.

În ultimul an, Ucraina și-a mutat 60% din exporturi pe culoarele solidarității și 40% prin Marea Neagră prin acordul ONU la care Rusia a renunțat în iulie. În august, aproximativ 4 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin culoarele solidarității, din care aproape 2,7 milioane de tone treceau prin Dunăre.

Comisia dorește să crească în continuare exporturile prin România, dar planul a fost complicat de atacurile cu drone rusești asupra infrastructurii cerealiere a Ucrainei de-a lungul Dunării și lângă granița cu România.