Polonia va introduce o interdicție proprie asupra cerealelor ucrainene dacă UE nu o va face-ministru
Polonia este pregătită să introducă propria interdicție unilaterală asupra produselor agricole importate din Ucraina dacă UE decide să nu prelungească măsurile de protecție deja în vigoare.
„La 15 aprilie, am introdus o interdicție și, dacă va fi necesar, vom fi nevoiți să facem asta din nou", a declarat ministrul polonez al agriculturii Robert Telus pentru EURACTIV după reuniunea de marți a miniștrilor agriculturii din UE, de la Bruxelles.
Comentariile sale vin pe fondul unor discuții aprinse cu privire la prelungirea interdicției temporare curente asupra unor bunuri agricole ucrainene selectate, impusă pentru a mulțumi țările din prima linie, care au impus unilateral propria interdicție în aprilie, după ce o invazie de produse agricole ucrainene a pus presiune asupra fermierilor lor.
Acordul actual implică restricții comerciale asupra a patru produse - grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui - originare din Ucraina și va expira la 15 septembrie.
Cu toate acestea, o coaliție de state membre din prima linie - Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia - s-au unit pentru a solicita prelungirea acestor restricții până la sfârșitul anului.
„Sper că această interdicție va fi prelungită, dar, dacă nu va fi, Polonia va trebui totuși să facă față acestei probleme, și am demonstrat că suntem în stare să o facem", a adăugat Telus.
Măsură extremă
Comentariile lui Telus în marja Consiliului Agrifish reflectă și afirmațiile prim-ministrului său, Mateusz Morawiecki, care a declarat recent într-o întâlnire a miniștrilor agriculturii din cinci țări est-europene la Varșovia că țara sa este pregătită să blocheze unilateral importurile din Ucraina.
Cu toate acestea, Telus nu ia această mișcare în mod ușor, deoarece ar încălca direct legile europene, având în vedere că comerțul este o competență a UE.
„Nu dorim de la UE o soluție unipartită, aceasta nu va sprijini solidaritatea europeană," a spus el, adăugând că scopul este să "dezvoltăm solidaritatea europeană" în schimb.
Ministrul a subliniat, de asemenea, că aceasta ar fi doar o interdicție a importurilor în Polonia, explicând că țara va continua să sprijine tranzitul mărfurilor agricole ucrainene prin țară.„Ceea ce am făcut nu este împotriva cuiva, ci este în favoarea fermierilor noștri", a declarat el, adăugând că pe termen lung, ministrul dorește să „dezvolte instrumente care pot fi folosite de alte țări pentru mulți ani înainte de noi".
„Dacă dezvoltăm aceste instrumente, ele pot fi utile mai târziu pentru toate statele membre și, de asemenea, pentru Ucraina", a spus el.
Extinderea domeniului de aplicare?
Întrebat dacă simte că există suficient sprijin politic pentru prelungirea interdicției, ministrul a afirmat că simte cu siguranță „sprijinul celor cinci țări din prima linie".
„Însă, în cadrul discuției de astăzi, am avut și destul de multe opinii pozitive din partea miniștrilor. Cel puțin au prezentat înțelegerea lor pentru problemele pe care trebuie să le rezolvăm", a adăugat el.
Cu toate acestea, o sursă europeană a precizat pentru EURACTIV că șase state membre - Danemarca, Germania, Franța, Olanda, Luxemburg și Letonia - s-au opus acestei măsuri.
Există, de asemenea, sugestii că unele țări ar dori să vadă domeniul de aplicare al interdicției extins pentru a include potențial și alte produse agricole în viitor, pentru a se adapta la schimbările condițiilor de pe piață.
Exporturile Ucrainei pentru păsări de curte și fructe moi îi îngrijorează și pe fermierii europeni, a declarat comisarul pentru Agricultură al UE, Janusz Wojciechowski, marți (25 iulie), lăsând să se înțeleagă că extinderea măsurilor de protecție la aceste produse ar putea fi o opțiune de luat în considerare.
Cu toate acestea, pentru ministrul Telus, nu ar fi necesar să includă noi produse în restricțiile UE cel puțin „până la sfârșitul anului".
Tranzit complicat
Cu toate acestea, ministrul a evidențiat mai multe preocupări cu privire la tranzit, subliniind că cantitățile care ies din Ucraina prin Polonia au crescut semnificativ.
„Doar ca să facem o comparație, în februarie, tranzitul prin Polonia a fost de 14.000 de tone, în martie a fost de 120.000 de tone, iar când Comisia a introdus interdicția restricționată a UE în iunie, aveam 226.000 de tone.
"Cu toate acestea, așa cum stau lucrurile în prezent, rutele de tranzit sunt „insuficiente", conform ministrului.
„Vrem să sprijinim tranzitul, de aceea avem această propunere de dezvoltare a instrumentelor și am cerut să folosim porturile maritime din Marea Baltică, Lituania, Estonia, Letonia", a spus el, solicitând mai mult sprijin din partea UE pentru a realiza acest lucru.
Între timp, Telus a subliniat necesitatea de mai mult sprijin financiar pentru fermierii polonezi.„Dacă vorbim despre sprijinul financiar, este evident că nu este suficient în comparație cu costurile care îi apasă pe fermierii noștri", a spus el, menționând că statul polonez a subvenționat fermierii săi.
„Dacă comparăm sprijinul din fondurile UE, acesta a fost de 70-80 de milioane de euro, iar noi am cheltuit în total un miliard de zloți polonezi (230 milioane de euro) pentru a sprijini fermierii polonezi," a declarat el.
Cuvintele sale sunt puțin probabil să fie bine primite de unii dintre colegii săi, câțiva dintre ei profitând de oportunitatea de a critica amenințarea acțiunii unilaterale, inclusiv Marc Fesneau din Franța, care a remarcat înaintea întâlnirii că țările din prima linie au primit deja mult sprijin.
[Traducere și editare de Denisa Tîrcavu, FJSC]
Comentarii