Carlos Guillermo Aguirre Aguilar, președintele Federației Gastronomice din Yucatan, a declarat că, în recentul său turneu în mai multe țări europene pentru promovarea gastronomiei locale, s-a deschis un canal pentru a începe exportul de miere.

Mierea ar putea ajunge de la producători dorect la cumpărători, pentru a pune capăt „mafiei intermediarilor”, care în prezent exportă în Germania, scrie The Yucatan Times.

În ultimele săptămâni, Aguirre a vizitat mai multe țări europene pentru a promova gastronomia locală. Acesta a raportat că o realizare obținută în Portugalia a fost deschiderea unei ferestre pentru ca țara să cumpere direct miere de la producătorii locali, prin sprijinul ambasadei acelei țări din Mexic și invers.

El a amintit că de mulți ani exportul de miere s-a realizat prin intermediari, adică oamenii de afaceri locali cumpără de la producător, „tăind” prețurile, deoarece ei sunt cei care reglează costurile pe kilogram de miere.

Prin acest sistem, cei care obțin cele mai mari profituri sunt exportatorii, în timp ce producătorii nu reușesc să depășească situația economică precară.

Astfel, se dorește reunirea producătorilor locali pentru a forma o cooperativă gestionată de ei înșiși, iar apoi, prin ambasade, să atragă cumpărători din Portugalia pentru ca operațiunea să se desfășoare direct.

Aguirre a spus că este conștient că acest proiect poate dura ceva timp deoarece nu este ușor să reunești producătorii locali, iar calitatea bună a mierii trebuie să fie certificată prin teste de laborator, dar orice este posibil atunci când există voință și sunt organizați în mod ordonat, deoarece în final sunt producătorii înșiși sunt cei care vor beneficia de exportul direct.

În timpul vizitei sale în Portugalia, Aguirre a fost informat că acea țară este un bun consumator de miere și este interesată să achiziționeze produsul din această regiune deoarece îl consideră de calitate.

Primul pas a fost deja făcut, dar urmează realizarea unui recensământ pentru a afla câți producători sunt în regiune și care este cantitatea de miere pe care o produc, pentru a avea o idee despre volumele pe care le-ar putea exporta.

Într-o declarație, Aguirre Aguilar a spus că Federația Gastronomică din Yucatan va deschide canale de export de miere către Portugalia, pentru a promova creșterea activității apicole de care depind multe familii din zona rurală a Yucatanului.