Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a anunțat vineri, în cadrul Adunării Politice a Partidului Popular European (PPE), adoptarea unei rezoluții pentru sprijinirea agricultorilor din Uniunea Europeană.

Rezoluția susține creșterea alocărilor financiare pentru agricultură în viitoarea Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene, pentru a ajuta fermierii să facă față creșterii inflației, pandemiei de COVID-19 și consecințelor războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, respingerea de către PPE a obiectivului Comisiei Europene de a reduce consumul de pesticide cu 50% în toate țările membre până în 2030 a stârnit controverse. 

"Deși suntem un susținător al reducerii consumului de pesticide în agricultură, considerăm că propunerea Comisiei, de a reduce acest consum cu 50% în toate țările membre până în 2030, nu ține deloc cont de realitatea din teren. În primul rând, aplicarea acestei ținte va duce la o scădere imediată a producției și veniturilor din agricultură pe care nu ne-o permitem în contextul crizei agricole globale, cu război la granițele noastre. În al doilea rând, unele țări vor fi mai dezavantajate decât altele. România, spre exemplu, consumă mult mai puține pesticide decât alte țări cu sectoare agricole mai industrializate. Dacă obligi agricultorii români să reducă cu 50% consumul de pesticide, care este oricum mai redus, acestora le va fi mult mai greu să obțină o producție suficient de mare pentru a se întreține și a continua să producă", a menționat vicepreședintele PPE, Siegfried Mureșan, într-un comunicat de presă.

Acesta a explicat că reducerea consumului de pesticide cu 50% ar îngreuna munca agricultorilor români de a obține o producție suficient de mare, pentru a se întreține și a continua să producă. 

"Ne dorim reducerea pesticidelor în producția agricolă, fermierii o doresc și ei, dar aceasta trebuie făcută prin intermediul mai multor măsuri de sprijin în cadrul PAC, care să țină cont de nevoile și specificul fermierilor din toate țările membre și protejând fermele mici și medii. Propunem în schimb, creșterea investițiilor în cercetare și inovare care să conducă la noi tehnologii ce vor crește productivitatea agricolă fără a mai fi nevoie de pesticide", a menționat Mureșan.

De asemenea, europarlamentarul a mai susținut că partidul își propune creșterea investițiilor în cercetare și inovare pentru a găsi noi tehnologii care să crească productivitatea agricolă fără a fi nevoie de pesticide.

"O altă propunere pe care o respingem este obligativitatea ca 10% din terenul agricol să rămână nelucrat, prevăzută în propunerea de regulament privind restaurarea naturii. Ar fi o decizie iresponsabilă să lăsăm o parte din terenul agricol nelucrat în această perioadă de criză agricolă globală", a mai precizat Mureșan.

Rezoluția de vineri va sta la baza programului electoral al PPE pentru fermieri din următoarele luni și pentru alegerile europarlamentare din 2024.