#Criza cerealelorPremierii român și ucrainean, "gentlemen agreement" să nu fie cereri de export de grâu din Ucraina

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că a făcut cu omologul ucrainean Denys Shmyhal un "gentlemen agreement" prin care să nu existe nicio cerere de export de grâu din Ucraina către România.
"Am avut discuții și sâmbătă, și duminică cu prim-ministrul Ucrainei și cu CE, care a cerut să se vină cu un sistem de licențiere în ceea ce privește exporturile de cereale în statele din UE. Un lucru pe care l-am solicitat și eu când am avut întâlnirea cu Ursula von der Leyen. Pe aceeași logică a venit și premierul Ucrainei, spunând că va trebui totuși un control foarte riguros. Până în acest moment, de când CE a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicția, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România", a declarat, luni, Ciolacu.
El a adăugat că acest lucru nu este pentru că "a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul o interdicție la vamă", ci a fost un "gentlemen agreement" între el și omologul ucrainean.
"Nu a fost în nicio vamă nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România. Premierul Ucrainei a spus că astăzi îmi va trimite această propunere de licențiere pe care să o discutăm. Dacă apar solicitări de export către România, cu certitudine am să cer miniștrilor Agriculturii și Economiei să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să fie restricția prelungită", a mai explicat acesta.
Ciolacu i-a asigurat pe fermieri că "nu va mai fi ce a fost acum un an și ceva".
Premierul român a afirmat și că România nu mai poate accepta ca 90% din tranzitul de cereale să se facă pe cale rutieră, amintind că țara noastră a făcut investiții rapide prin Ministerul Transporturilor atât pe căile ferate, cât și pe Dunăre, dar ele "nu sunt folosite la potențialul real".
"Nu pot continua și să îmi asum că patru milioane de tone (de cereale - n.r.) vor tranzita România pe lună, până când nu ne organizăm și pe acest sistem. Nu avem nicio presiune pentru fermierii români. (...) Eu garantez că niciun gram de cereale nu vor fi importate. Dacă se întâmplă așa ceva, ordinul (privind restricția - n.r.) este deja scris. Dar nici nu pot să îmi închid căile de discuții, pentru că trebuie să susținem Ucraina", a conchis Ciolacu.
+++
Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri propriile restricții asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția de import în cele cinci state membre UE din vecinătatea Ucrainei.
Ucraina a fost unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume înainte ca invazia Rusiei din 2022 să-i reducă capacitatea de a livra produse agricole pe piețele globale. De la începutul conflictului, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin țările vecine, deoarece nu a putut folosi rutele preferate prin porturile Mării Negre, relatează Reuters, preluată de EURACTIV.
Dar ”invazia” de cereale și semințe oleaginoase în țările vecine a redus prețurile, afectând veniturile fermierilor locali și ducând la interzicerea de către guvernele acestor state a importurilor agricole din Ucraina.
În mai, Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica țările să impună interdicții unilaterale și a impus propria interdicție asupra importurilor în statele învecinate Ucrainei. Conform interdicției UE, Ucrainei i s-a permis să exporte prin acele țări, cu condiția ca produsele să fie vândute în altă parte.
UE a decis vineri să nu mai prelungească această interdicție care a expirat vineri, după ce Ucraina s-a angajat să ia măsuri pentru a întări controlul exporturilor către țările vecine. Problema este una deosebit de sensibilă acum, deoarece fermierii au început recoltarea și se pregătesc să-și vândă produsele.
Comentarii