Boiko Borisov a convocat o ședință de cabinet sâmbătă pentru a discuta problema diferențelor de calitate dintre produsele vândute în vestul Europei și cele vândute în este, scrie EurActiv.com.

Consumatorii s-au plâns că anumite mărci cunoscute utilizează ingrediente de calitate mai redusă pentru produsele vândute în Europa Centrală și de Est, comparatic cu bunurile vândute în state ca Germania sau Austria, notează articolul citat.

„Este inacceptabil și insultător. Poate este o rămășiță a apartheidului, pentru unii alimentele trebuie să fie de o calitate ridicată, iar pentru alții, din Europa de Est, de o calitate mai redusă”, a spus Borisov.

De altfel, autoritățile bulgare au anunțat că vor efectua verificări la diferite produse alimentare ale unor companii multinaționale vândute în statul balcanic, pentru a le compara cu alimentele vândute în țări vest-europene mai bogate.

Totuși, reglementările UE nu se referă la calitatea produselor, având în vedere că Uniunea Europeană solicită doar ca ambalajul să conțină lista clară a tuturor ingredientelor, fără a impune specificații legate de calitate.

Ministrul bulgar al agriculturii, alimentației și silviculturii, Rumen Porozhanov, a spus că experții au cumpărat deja ciocolată, lactate, produse din carne, băuturi nealcoolice, sucuri și alimente pentru sugari din Germania și Austria și vor face verificările de calitate după ce vor cumpăra produsele identice din Bulgaria.

„Săptămâna viitoare vom cumpăra produse identice vândute pe piața bulgară de lanțurile mari și apoi analiza va începe”, a declarat Porozhanov după ședință de guvern, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Avem o viziune unită cu țările Grupului de Vișegrad de a face astfel de comparații”, a adăugat el, referindu-se la Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria, care au criticat deja mai multe companii globale de produse alimente în legătură cu această problemă.

Țările est-europene doresc să facă lobby în cadrul UE pentru a împiedica companiile să ofere mărci și ambalaje identice, dar cu ingrediente diferite în „vechea” și „noua” Uniune Europeană.

Și România a anunțat că vrea să facă teste de acest tip, dar ministrul agriculturii Petre Daea a cerut mai întâi omologilor din alte cinci state europene acordul de a preleva probe pe alimente similare cu cele care se comercializează în România.