Comisia Europeană a anunțat vineri seară cei 20 de câștigători ai Premiilor Noului Bauhaus European (NBE) 2024, organizate cu finanțare din partea Politicii de Coeziune.

Proiectul românesc "Pădurea-parc Făget; Plămânul verde al Clujului” este câștigător la categoria "Reconectarea cu natura”, la componenta A - "Campionii Premiilor NBE”. Aceste premii recompensează proiectele și inițiativele remarcabile care combină durabilitatea, incluziunea și estetica, demonstrând modul în care tranziția către Pactul Verde European poate îmbogățiviața oamenilor și a comunităților. Premiile se acordă în patru categorii și două componente: una pentru proiecte consacrate (Campionii Noului Bauhaus European) și una pentru inițiative promițătoare ale unor candidați mai tineri (Starurile în devenire ale Noului Bauhaus European).

Ediția din 2024 include un premiu special pentru proiectele de reconstrucție din Ucraina și pune un accent puternic pe proiectele din regiunile UE care se confruntă cu constrângeri socio-economice sau cu provocări în tranziția verde.

Câștigătorii și-au primit premiile vineri, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Festivalul Noului Bauhaus European, de la Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, și IlianaIvanova, comisarul desemnat pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, în prezența lui Vsevolod Chentsov, ambasadorul Ucrainei la Uniunea Europeană.

"Cu sprijinul Politicii de Coeziune, premiile NBE sărbătoresc tinerii și inițiativele care pun în practică principiile Noului Bauhaus European. Pentru al patrulea an, suntem inspirați de creativitatea și entuziasmul cu care comunitățile locale, proiectele și conceptele îmbrățișează durabilitatea, incluziunea și frumusețea pentru a îmbunătăți stilul de viață și spațiile de locuit. În acest an, acordăm, de asemenea, o recunoaștere specială efortului de recuperare și reconstrucție al Ucrainei pentru a construi din nou mai bine. Apreciem fiecare candidatură, felicitări tuturor celor care au participat - sunteți campionii și stelele în devenire ale Noului Bauhaus European!", a declarat Elisa Ferreira, Comisarul pentru Coeziune și Reforme.

"Felicitări călduroase tuturor proiectelor câștigătoare, dar și celor nominalizate! Realizările dumneavoastră sunt incredibil de diverse, dar toate arată puterea de transformare a viziunii inovatoare a unor oameni inspirați ca dumneavoastră, împreună cu dedicarea și munca asiduă. Acestea sunt exact calitățile care ne propulsează înainte pe calea către un viitor mai durabil și mai incluziv. Acesta este motivul pentru care proiectele dumneavoastră întruchipează principiile Noului Bauhaus European și pentru care acest festival marchează o piatră de hotar în călătoria noastră spre un viitor mai bun. Sunt deosebit de impresionată de proiectele din Ucraina, care demonstrează o rezistență și o determinare incredibile în fața adversității.”, a declarat Iliana Ivanova, Comisar pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret. 

Cele 20 de proiecte premiate au fost selectate din 49 de proiecte finaliste care întruchipează principiile Noului Bauhaus European. Acestea vor primi un premiu în bani de până la 30.000 de euro și un pachet de comunicare pentru a le ajuta să își dezvolte în continuare proiectele sau să le reproducă în întreaga Europă.