Prețurile alimentelor provenite din import rămân mai ridicate decât la începutul crizei provocate de coronavirus, din cauza transportului îngreunat al mărfurilor în întreaga Europă, a spus luni ministrul agriculturii, la RFI.

Ministrul Adrian Oros a amintit că prețurile alimentelor au crescut semnificativ în primele zile ale crizei generate de coronavirus, dar ulterior și-au revenit „aproximativ la normal”, dar prețurile produselor de import au rămas ridicate.

„Sunt mai multe tipuri de efecte, generate în primul rând de o modificare a comportamentului de cumpărare, mai mult decât de o problemă de producție sau aprovizionare. Dacă în primele zile după criză toată lumea a făcut stocuri, au alergat prin magazine și au cumpărat cantități foarte mari de alimente, iar prețurile au crescut semnificativ, apoi, în următoarea săptămână vânzările au scăzut, prețurile au revenit aproximativ la normal, au rămas crescute doar cele care vin din import, pentru că acolo există o oarecare îngreunare a transportului mărfurilor”, a spus ministrul agriculturii, la RFI.

El a spus că Uniunea Europeană ia măsuri pentru a rezolva blocajele, dar aprovizionarea încă nu se desfășoară lin.

„Sunt culoare de transport pentru alimente, pentru medicamente, dar situația nu este asemănătoare cu cea dinainte de criză, deci viteza de aprovizionare este mult mai mică și aici sunt probleme cu aprovizionarea și cu prețurile la alimentele din import”, a spus Oros.

Comisia Europeană a luat măsuri pentru a menține lanțurile de aprovizionare pe durata pandemiei de coronavirus, dar granițele închise și nevoia de controale de sănătate pun numeroase probleme transportului rutier de marfă.

Însă oficialii susțin că populația nu trebuie să se îngrijoreze dacă unele produse lipsesc, pentru că producătorii și comercianții au stocuri suficiente. Oamenii cumpără mai puțin, spune Adiran Oros, „pentru că nu au acces la fel de ușor în magazine sau în supermarketuri sau la piețe”. În plus, a dispărut o întreagă categorie de consumatori de alimente - zona HORECA - dat fiind că extrem de multe hoteluri, restaurante sau firme de catering și-au închis activitatea.

Întrebat dacă poate asigura populația că nu va exista o criză a aprovizionării cu alimente în magazine, în contextul epidemie, Adrian Oros a răspuns: „Eu pot să asigur populația că autoritățile vor face tot ceea ce depinde de ele, ca să nu se întâmple acest lucru, dar trebuie să înțeleagă și populația și producătorii și procesatorii și comercianții, toți trebuie să înțelegem în această perioadă că trebuie să ne comportăm responsabil, că trebuie să facem eforturi și dacă e de câștigat, câștigăm toți, dacă e de pierdut, să pierdem toți. Să nu existe unii care să încerce în această situație de criză, care este tragică și care poate deveni și mai complexă, să câștige de pe seama acestei crize”.

Totuși, la nivelul UE, epidemia de COVID-19 are efecte puternice asupra sectorului agro-alimentar. Fermierii avertizează că se confruntă deja cu o criză a forței de muncă, iar lipsa aceasta se va accentua și mai tare din cauza închiderii granițelor pentru a frâna extinderea epidemiei. În plus, închiderea restaurantelor afectează cererea pe anumite tipuri de produse, cum ar fi spre exemplu, chiftelele pentru burgeri, provocând probleme agricultorilor - în cazul menționat, crescătorii de vite.