Indicele mondial al prețurilor la alimente a atins un nou record, atingând cel mai înalt nivel din iulie 2011, potrivit unui raport publicat joi de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

În luna octombrie, indicele FAO al prețurilor la alimente, care reflectă modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare, a fost în medie de 133,2 puncte, fiind în creștere cu 3%, adică cu 3,9 puncte față de septembrie și în creștere pentru a treia lună consecutivă.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În ultimul an, prețul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici, dar și a cererii mari.

Deși producția de cereale din 2021 se arată a fi una record, stocurile urmează să scadă, astfel că indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 3,2% față de luna precedentă. Potrivit organizației, prețurile mondiale la grâu s-au majorat cu 5% din cauza înăspririi disponibilităților globale cauzate de recoltele reduse în țările mari exportatoare, precum Canada, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii. Prețurile internaționale ale tuturor celorlalte cereale importante au înregistrat o majorare lunară consecutivă.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a crescut cu 9,6% în octombrie, atingând cele mai mari cote de până acum. Creșterea a fost determinată de cotațiile mai ferme ale uleiurilor de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță. Prețurile uleiului de palmier au crescut pentru a patra lună consecutiv, în mare parte, din cauza preocupărilor continue în privința producției reduse din Malaezia, determinată de deficitul forței de muncă a migranților.

Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a crescut cu 2,6 puncte față de septembrie, fiind influențat de cererea globală de import, în general, mai pronunțată pentru unt, lapte praf degresat și lapte praf integral, pe fondul eforturilor cumpărătorilor de a-și securiza proviziile și a-și asigura stocurile. În schimb, prețurile la brânzeturi au rămas, în mare parte, stabile, întrucât livrările din principalele țări producătoare au fost suficiente pentru a satisface cererea globală de import.

Indicele FAO al prețurilor la carne s-a redus cu 0,7% față de valoarea sa din septembrie, continuându-și scăderea deja a treia lună la rând. Cotațiile internaționale pentru carnea de porc și bovină au scăzut o dată cu reducerea achizițiilor de către China a cărnii de porc și a unei scăderi accentuate a cotațiilor pentru livrările din Brazilia pentru carnea de vită. În schimb, prețurile cărnii de pasăre și ovine au crescut, stimulate de cererea globală ridicată și de perspectivele diminuate a unei producții mai mari.

Indicele FAO al prețurilor la zahăr a scăzut cu 1,8% față de septembrie, înregistrând prima scădere după o creșteri consecutive timp de șase luni. Micșorarea a fost, în principal, rezultatul unei cereri globale de import limitate și a perspectivelor unor stocuri mari, destinate exportului, din India și Thailanda, precum și o depreciere a realului brazilian față de dolarul american.