EurActiv a organizat săptămâna trecută un workshop privind contribuția fondurilor UE la creșterea competitivității fermierilor și rolul tot mai important al tehnologiei în agricultură. Prezentările vorbitorilor pot fi consultate în acest articol.

Workshop-ul a fost organizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Elvira Bakker, șef adjunct unitate, DG Agri, Comisia Europeană, a prezentat principalele elemente ale reformei Politicii Agricole Comune (PAC):

1. simplificarea și modernizarea politicii

2. reechilibrarea responsabilităților între Bruxelles și statele membre (principiul subsidiarității)

3. sprijin mai bine orientat, bazat pe rezultate și pe performanță

4. distribuirea mai echitabilă a plăților directe

5. creșterea ambiției în materie de mediu și climă

Totodată, Elvira Bakker a declarat că noua PAC își propune să promoveze inovarea și digitalizarea în agricultură și în zonele rurale. În acest sens, prin programul Orizont în Europa sunt alocate 10 miliarde de euro pentru sprijinirea cercetării și inovării în produse alimentare, agricultură, dezvoltare rurală și bioeconomie.

Prezentarea din cadrul workshop-ului poate fi consultată aici.

Din motive obiective, eurodeputatul PPE/PNL Daniel Buda nu a fost prezent, dar a transmis un mesaj video.

"România de astăzi are oportunitatea majoră de a se dezvolta și moderniza grație, în principal, fondurilor europene. Aceste finanțări însă trebuie făcute de o manieră care să permită utilizarea tehnologiilor de vârf în sectorul agricol, astfel încât să putem vorbi de o creștere a performanței acestui sector agricol, pe de o parte, iar, pe de altă parte, sigur, trebuie să vorbim și de ceea ce înseamnă investiții eficiente în sector agricol", a declarat Daniel Buda.

Daniel Ifrim, director, Direcția IT, AFIR, a prezentat o serie de aplicații prin care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale încearcă să ușureze procesul administrativ privind solicitările și acordarea plăților, precizând că, datorită uneia dintre aplicațiile implementate, tot procesul de achiziție e mult mai transparent în prezent.

Dosarele cererilor de finanțare se depuneau doar în timpul orelor de program ale AFIR, pe hârtie, împreună cu un CD pe care se aflau toate documentele scanate. Acum, după introducerea aplicației pentru depunere online completarea și depunerea dosarelor cererilor de finanțare durează în jur de o oră.

Prezentarea integrală a aplicațiilor folosite de AFIR poate fi consultată aici.

Paul Kmen, director general adjunct, APIA, a declarat că, anual, la Agenția de Plăți și Intervenția pentru Agricultură se depun în medie 900 de mii de cereri de plată, pentru o suprafață de aproximativ 9,5 milioane de hectare.

Dacă în 2007 - anul aderării la Uniunea Europeană - APIA derula mai puțin de 10 forme de sprijin destinate fermierilor români, după introducerea noii Politici Agricole Comune în anul 2015, numărul schemelor și măsurilor/submăsurilor, pachetelor/subpachetelor gestionate a crescut substanțial, astfel încât la momentul actual a ajuns la peste 100.

Detalii despre activitatea APIA, aici.

Alin Ilie, manager proiect, Agremo, a prezentat avantajele tehnologiei în ușurarea muncii fermierilor. El a afirmat că Agremo e o platformă software online pentru agribusiness, fermieri și oricine e interesat de starea de sănătate a plantelor și situația terenurilor. Platforma analizează date cu ajutorul informațiilor furnizate de drone, iar rezultatele acestor analize sunt furnizate fermierilor pentru a-i ajuta să-și urmărească culturile.

Prezentatea poate fi consultată aici.

Intervențiile celorlalți participanți pot fi revăzute aici.