EurActiv a organizat săptămâna trecută un workshop privind contribuţia fondurilor UE la creşterea competitivităţii fermierilor şi rolul tot mai important al tehnologiei în agricultură. Prezentările vorbitorilor pot fi consultate în acest articol.

Workshop-ul a fost organizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Elvira Bakker, şef adjunct unitate, DG Agri, Comisia Europeană, a prezentat principalele elemente ale reformei Politicii Agricole Comune (PAC):

1. simplificarea şi modernizarea politicii

2. reechilibrarea responsabilităţilor între Bruxelles şi statele membre (principiul subsidiarităţii)

3. sprijin mai bine orientat, bazat pe rezultate şi pe performanţă

4. distribuirea mai echitabilă a plăţilor directe

5. creşterea ambiţiei în materie de mediu şi climă

Totodată, Elvira Bakker a declarat că noua PAC îşi propune să promoveze inovarea şi digitalizarea în agricultură şi în zonele rurale. În acest sens, prin programul Orizont în Europa sunt alocate 10 miliarde de euro pentru sprijinirea cercetării şi inovării în produse alimentare, agricultură, dezvoltare rurală şi bioeconomie.

Prezentarea din cadrul workshop-ului poate fi consultată aici.

Din motive obiective, eurodeputatul PPE/PNL Daniel Buda nu a fost prezent, dar a transmis un mesaj video.

"România de astăzi are oportunitatea majoră de a se dezvolta şi moderniza graţie, în principal, fondurilor europene. Aceste finanţări însă trebuie făcute de o manieră care să permită utilizarea tehnologiilor de vârf în sectorul agricol, astfel încât să putem vorbi de o creştere a performanţei acestui sector agricol, pe de o parte, iar, pe de altă parte, sigur, trebuie să vorbim şi de ceea ce înseamnă investiţii eficiente în sector agricol", a declarat Daniel Buda.

Daniel Ifrim, director, Direcţia IT, AFIR, a prezentat o serie de aplicaţii prin care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale încearcă să uşureze procesul administrativ privind solicitările şi acordarea plăţilor, precizând că, datorită uneia dintre aplicaţiile implementate, tot procesul de achiziţie e mult mai transparent în prezent.

Dosarele cererilor de finanțare se depuneau doar în timpul orelor de program ale AFIR, pe hârtie, împreună cu un CD pe care se aflau toate documentele scanate. Acum, după introducerea aplicaţiei pentru depunere online completarea şi depunerea dosarelor cererilor de finanţare durează în jur de o oră.

Prezentarea integrală a aplicaţiilor folosite de AFIR poate fi consultată aici.

Paul Kmen, director general adjunct, APIA, a declarat că, anual, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţia pentru Agricultură se depun în medie 900 de mii de cereri de plată, pentru o suprafață de aproximativ 9,5 milioane de hectare.

Dacă în 2007 - anul aderării la Uniunea Europeană - APIA derula mai puțin de 10 forme de sprijin destinate fermierilor români, după introducerea noii Politici Agricole Comune în anul 2015, numărul schemelor și măsurilor/submăsurilor, pachetelor/subpachetelor gestionate a crescut substanțial, astfel încât la momentul actual a ajuns la peste 100.

Detalii despre activitatea APIA, aici.

Alin Ilie, manager proiect, Agremo, a prezentat avantajele tehnologiei în uşurarea muncii fermierilor. El a afirmat că Agremo e o platformă software online pentru agribusiness, fermieri şi oricine e interesat de starea de sănătate a plantelor şi situaţia terenurilor. Platforma analizează date cu ajutorul informaţiilor furnizate de drone, iar rezultatele acestor analize sunt furnizate fermierilor pentru a-i ajuta să-şi urmărească culturile.

Prezentatea poate fi consultată aici.

Intervenţiile celorlalţi participanţi pot fi revăzute aici.