Prima împădurire cu bani din PNRR în zona nisipurile Olteniei
A avut loc plantarea primei păduri din nisipurile Olteniei, realizată prin PNRR. Pădurea de 70 de ha se află pe raza localității Apele Vii, județul Dolj și are o valoare de 2,3 milioane de euro.
Astfel, marți a început plantarea a peste 350.000 de puieți de salcâm, dud și ulm de Turkestan, care vor stabiliza cele 70 de ha de soluri nisipoase din zonă.
„Ne-am adunat astăzi aici să spunem start împăduririi nisipurilor Olteniei prin PNRR. Astăzi vom planta prima pădure în Sahara Olteniei, așa cum o numim noi. O pădure de 70 de hectare în valoare de 2,3 milioane de euro. Tot ce vedeți în spatele meu este nisip. Nisip care vara poate atinge și 80 de grade Celsius la sol. Nu mai vrem nisipuri în Oltenia! Vrem pădure! Dacă lăsăm nisipurile să ne cucerească solurile fertile, înseamnă că ne-am resemnat. Deocamdată, fenomenul deșertificării este unul destul de agresiv, nisipurile de aici înghit anual 1.000 de ha de soluri fertile. Apoi, meteorologii ne spun că, în lipsa intervenției, în mai puțin de 50 de ani, câmpurile fertile din sudul României ar putea fi acoperite integral de nisip. Dar suntem dedicați să reușim! Suntem dedicați să încetinim și să împiedicăm viteza de înaintare a nisipurilor. Planurile noastre sunt îndrăznețe: vrem ca pana la finalul PNRR sa împădurim circa 10.000 ha in Jud Dolj. Asta însemna o extindere cu 12% a suprafeței împădurite”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
La acțiunea de plantare au participat, pe lângă oficialități, peste 200 de reprezentanți silvici care au început acțiunea de plantare a primei păduri din Oltenia finanțată din fonduri PNRR. Pădurea de la Apele Vii este înființată de Ocolul Silvic „Renașterea Pădurii”, care are programată pentru această toamnă și plantarea unui perimetru de 100 de ha pe raza localității Mârșani, tot prin fonduri PNRR.
de Varutu 30 Nov 2023 11:44
de Th. Iliescu 30 Nov 2023 15:18
de Popescu Mihai 05 Mai 2024 23:09
Am plantat de unul singur 0,5 ha și m-a costat 3500 lei (sapte sute euro), cu tot cu drumuri și platit oameni pt săpat. Adică 1400E/ha
Iar pe voi va costa 30.000E/ha, de peste 20 de ori mai mult.
Ceea ce arată că sunteți niște hoți, nicidecum iubitori de natura.
Nici în 1000 (o mie) de ani nu veți aduce Romania la media europeană ca suprafață împădurită
Sa va fie rusine