Reprezentanții producătorilor și industriei alimentare trebuie să participe la discuțiile referitoare la prețurile alimentelor de bază, spun reprezentanții Federației Pro Agro. Ciolacu s-a văzut marți cu reprezentanții lanțurilor de retail.

"Federația Națională Pro Agro își manifestă îngrijorarea în contextul discuțiilor viitoare între Guvern și reprezentanții retailului cu privire la prețurile practicate de aceștia la alimentele de bază. Considerăm că la aceste discuții trebuie să participe în mod obligatoriu și reprezentanții organizațiilor reprezentative din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe. De asemenea, considerăm că o asemenea discuție trebuie tratată cu maximă importanță și maturitate, întrucât este una foarte sensibilă existând încercări similare de reducere a prețurilor iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România deși tocmai aceștia ar fi trebuit să fie protejați", se precizează într-o scrisoare deschisă semnată de Ionel Arion, președintele Pro Agro, și trimisă premierului Marcel Ciolacu, relatează Agerpres.

Potrivit federației, din componența prețului de vânzare la raft a produselor agro alimentare, costul de achiziție de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producție al produselor, acesta vânzând în pierdere ca urmare a poziției dominante a retailului, care reprezintă 85% din comerțul modern.

"În aceste condiții, având în vedere experiențe similare precum reducerea prețului la lapte, ne manifestăm îngrijorarea că o eventuală scădere a prețurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători și implicit de către bugetul de stat, afectate fiind fermele comerciale care sunt contributori la buget”, se arată în scrisoare.

”Insistăm ca la masa acestor discuții să participe și reprezentanții producătorilor și industriei alimentare, riscul ca reducerile să fie suportate de aceștia din urmă este unul neacceptabil", subliniază sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a avut marți, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar.

Discuțiile au fost axate pe stabilirea unui mecanism funcțional agreat între Guvern și mediul privat, pentru reducerea prețului la produse alimentare de bază.

"Guvernarea noastră este în primul rând pentru oameni, iar  angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifra a inflației, până la sfârșitul anului. Am convingerea că putem reuși acest lucru în parteneriat cu mediul de business", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a menționat că la următoarea rectificare bugetară vor fi susținute în continuare investițiile. De asemenea, vor fi aplicate în continuare măsurile de susținere economică, precum și  soluțiile de sprijin din sectorul energetic.

Reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din România din domeniul alimentar au apreciat deschiderea la dialog și și-au exprimat acordul de principiu cu stabilirea unui asemenea mecanism, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Dialogul cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare, precum și a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineața să fie agreate detalii concrete.

La consultările de la Palatul Victoria au participat, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ANAF, ANSVSA și ANPC.