Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a finalizat expertizele în cazul celor trei legumicultori buzoieni acuzați că au folosit substanțe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor din solariile pe care le dețin.

Analizele arată că, în cazul celor trei fermieri anchetați, roșiile pot fi consumate, dar castraveții trebuie retrași de la comercializare. Agenția Națională Fitosanitară urmărește să detecteze reziduurile de pesticide din legume, fructe și cereale, prin analiza probelor efectuate în laboratoarele sale. În cazul în care identifică probe nefoncorme (cu reziduuri de pesticide peste limita admisă), atunci aceasta anunță autoritățile pentru investigări suplimentare. 

Cazul din comuna Pogoanele, județul Buzău, a pornit de la utilizarea sau revânzarea de substanțe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. Trei bărbați din Ilfov și Buzău sunt cercetați în acest doar. În urma unor percheziții și a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme și peste 350 de litri de substanțe toxice și de protecția plantelor neomologate, unele expirate. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a anunțat luni, 22 mai, că a finalizat expertizele cu privire la reziduurile conținute de legumele comercializate de cei trei, relatează News.ro.

Potrivit sursei citate, roșiile tratate cu substanțe neconforme pot fi consumate de către populație întrucât concentrația de substanțe chimice este în limita admisă, în timp ce castraveții acelorași legumicultori trebuie retrași de la comercializare întrucât sunt dăunători pentru sănătate.

"În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecți probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației", se arată în comunicat.

"În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației", se mai arată în comunicat.

Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidențiat prezența unor substanțe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației. 

Context: Ce arată rapoartele Agenției FitoSanitare în privința reziduurilor de pesticide 

Pentru început este important de spus că Agenția Națională Fitosanitară (ANF) verifică doar producția locală, în vreme ce importurile sunt verificate de Agenția Sanitar-Veterinară.

Producția locală de legume, distribuită în București: Din totalul probelor analizate în anul 2022, 72,1% nu au avut reziduuri de pesticide, în timp ce 27,9% au reziduuri de pesticide, în ușoară scădere față de anul precedent, arată raportul ANF. Totuși, dintre acestea, doar 1,3% au avut reziduuri peste limitele admise, în timp ce 26,6% conțin reziduuri în limitele admise. Reziduurile de pesticide detectate în legume provin, în special, de la tratamentele cu fungicide urmate de cele cu ierbicide și regulator de creștere. 

Reziduurile de pesticide găsite în legume: în special, ciprodinil, azoxistrobin, boscadil, difenoconazol, fludioxonil, carbendazim (ca metabolit al tiofanatului - metil), piraclostrobin, etefon, clorantraniliprol, acetamiprid, fluopiram. 

Jumătate din fructele din producția internă conțin reziduuri în limite admise

În 2022, în urma verificărilor efectuate în laboratorul din București, a rezultat că 52,9% din fructele produse local conțineau, la nivelul anului trecut, reziduuri de pesticide în limita acceptată, în timp ce 0,5% dintre probele analizate conțineau peste limita admisă.

Sub jumătate (46,6%) nu aveau deloc urme de pesticide.

Extras din Raportul ANS 2022, analize efectuate în laboratorul din București.

Verificările se fac în conformitate cu regulamentul CE nr 396/2005.

ANF transmite periodic avertizări cu privire la produsele care pot fi utilizate pentru tratamentele fito-sanitare pe o platformă pe care fermierii o pot accesa pe bază de utilizator și parolă (https://aloe.anfdf.ro)