Producătorii de cartofi, nemulțumiți de relaxarea normelor privind comercializarea semințelor
Intenția Parlamentului European de a relaxa noile norme UE privind comercializarea semințelor a stârnit îngrijorare printre producătorii de cartofi.
Cultivatorii de cartofi din Uniunea Europeană avertizează că proiectul de lege, care urmează să fie votat miercuri, ar putea crește riscurile de transmitere a bolilor.
Prezentat inițial de Comisia Europeană în iulie anul trecut, noul regulament înlocuiește zece directive UE care stabilesc în prezent reguli pentru producția și comercializarea Materialului de Reproducere a Plantelor (PRM), inclusiv o directivă din 2002 privind comercializarea cartofilor de sămânță.
Poziția adoptată de Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European (AGRI), scrisă de europarlamentarul italian Herbert Dorfmann, membru al Partidului Popular European (PPE), depășește excepțiile propuse de Comisie pentru anumite semințe și sugerează relaxarea în continuare a regulilor.
Pentru Europatat, organizația care reprezintă interesele comercianților europeni de cartofi și semințe de cartofi, poziția AGRI trece cu vederea specificul acestei culturi, care ar putea avea "consecințe grave" pentru sector.
"Toate aceste excepții ar putea crea o piață paralelă a semințelor”, a declarat pentru Euractiv Romans Vorss, directorul de afaceri tehnice al Europatat.
La fel ca și cartofii din comerț, cartofii de sămânță sau "tuberculii" au pământ atașat, care poate duce la boli ale plantelor.
Viermii de cartofi, larvele care intră în tubercul, ducând la pierderi de producție, sunt principalele preocupări pentru producătorii din toată Europa.
În 2021, aceste boli au provocat o pierdere de 30.000 de tone în Austria, 10% din producția de cartofi a țării - iar schimbările climatice înrăutățesc situația.
În Italia, temperaturile ridicate, secetele și daunele din ce în ce mai mari provocate de gândaci au dus la producții record scăzute în 2022.
În timp ce producătorii caută noi modalități de a reduce răspândirea dăunătorilor și a bolilor, o preocupare deosebită este modificarea AGRI care permite fermierilor să schimbe orice tip de PRM, inclusiv tuberculi, fără a respecta regulile de comercializare.
Acest lucru depășește propunerea inițială a Comisiei, care ar permite fermierilor să facă schimb de semințe – și nu de tuberculi – în natură.
"De asta ne temem: vrem să ne asigurăm că are loc un fel de verificare înainte ca semințele să fie mutate”, a adăugat el, menționând că riscurile fitosanitare sunt prezente și atunci când se mută cartofii în cadrul fermelor mari răspândite pe distanțe lungi.
Europa, clasată ca al treilea producător mondial de cartofi în 2021, menține reglementări stricte privind importurile de cartofi din cauza riscurilor fitosanitare mari implicate.
"În mod implicit, există o interdicție a importurilor de cartofi de sămânță”, a explicat Vorss, menționând că numai Elveția este scutită de regulile stricte.
Înainte de vot, Europatat îndeamnă Comisia să "reconsidere” flexibilitatea suplimentară propusă de AGRI și să revină la proiectul de text al Comisiei inițial "pentru a evita o criză".
Păreri divergente
Cu toate acestea, IFOAM, organizația care reprezintă sectorul agriculturii ecologice din UE, pledează pentru permiterea schimbului de material de reproducere între fermieri fără noi măsuri birocratice.
Deși recunoaște că îngrijorările exprimate de comercianții de cartofi sunt "valide”, Eric Gall, director adjunct al IFOAM, a declarat pentru Euractiv că aceste argumente nu ar trebui "folosite greșit” pentru a impune o "povară nejustificată asupra micilor cultivatori”.
El a explicat că scutirile propuse de AGRI sunt limitate și s-ar aplica doar activităților "non-profit” legate de conservarea diversității genetice și a semințelor proprii ale fermierilor.
Gall a menționat că normele UE privind sănătatea plantelor vor continua să se aplice "indiferent dacă un transfer de semințe este supus sau nu regulilor de comercializare”.
Vot crucial
Rezultatul votului de săptămâna aceasta al plenului PE rămâne incert, fiind de așteptat ca poziția lui Dorfman să fie sprijinită de Grupul S&D, al doilea ca mărime din Parlamentul European, au declarat surse din cadrul S&D pentru Euractiv.
Cu toate acestea, atât europarlamentarii liberali, cât și cei conservatori pledează pentru modificări ale textului.
Un amendament propus de Irene Tolleret de la Renew urmărește să reintroducă prevederi care limitează schimburile de semințe între fermieri "pentru a evita riscurile fitosanitare crescute”.
Această propunere se aliniază cu apelul Europatat de a elimina alte derogări de la regulile de comercializare a semințelor, o poziție susținută de asociații influente de lobby, precum Copa Cogeca și Euroseeds.
Între timp, Dorfmann propune, de asemenea, modificări ale textului, concentrându-se în primul rând pe restrângerea practicilor care se califică drept conservare și, prin urmare, ar trebui să fie exceptate de la reglementare.
Parlamentul European își va vota poziția miercuri, în ultima săptămână de activitate a actualei legislaturi.
Cu toate acestea, nu se așteaptă o poziție a Consiliului cu privire la text înainte de toamnă.
Mai multe state membre au exprimat îngrijorări similare cu privire la derogările propuse de la regulamentul de comercializare, a confirmat pentru Euractiv o sursă diplomatică.
Comentarii