Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor la produsele agricole.

Legea, susținută de PNL, PSD, UDMR și neafiliați, a fost adoptată cu 206 voturi "pentru", 42 de voturi "contra" și 41 de abțineri. Senatul a adoptat-o la mijlocul anului 2022, iar acum proiectul merge la președinte pentru a fi promulgat.

Concret, legea stabilește modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel național și comercianți.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este responsabil cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole și alimentare, cu respectarea confidențialității datelor care privesc aceste produse.

Astfel, în vederea asigurării trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația furnizării de date statistice de evidență a stocurilor o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Cei care nu raportează stocurile riscă amenzi cuprinse între 5.000 de lei și 20.000 de lei.

Excepție fac de la lege cei care au magazine sub 400 metri pătrați și operatorii cu stocuri sub 10 tone ( legume și fructe), 25 tone (cereale), 20 tone (semințe) și 50 kg (miere).

Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația să raporteze stocurile:

a)legume-fructe;

b)cereale și produse pe bază de cereale;

c)semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase;

d)leguminoase furajere;

e)semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase;

f)carne și produse din carne, conserve din carne și mixte;

g)lapte și produse din lapte;

h)produse de morărit și panificație;

i)produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe;

j)grăsimi și uleiuri;

k)apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate;

l)orez;

m)plante aromatice, sare și condimente;

n)ceaiuri;

o)zahăr;

p)miere;

q)drojdie.