Din cauza presiunii tot mai mari la import, producătorii de varză din Ungaria se află într-o situație dificilă, motiv pentru care este nevoie de organizarea pieței și de o mai mare cooperare în acest sector.

Precizarea vine din partea Camerei Naționale de Economie Agrară (NAK) și a Asociației Ungare de Legume și Fructe, FruitVeB, relatează Magyar Hirlap.

Potrivit celor două organizații profesionale, în ultimii 4-5 ani, suprafața de producție de varză a fost între 1.600-1.700 de hectare. Anul trecut, 39,8 mii de tone de varză au fost produse în Ungaria, cu 7% mai mult decât cu un an înainte. În pofida recoltei mai mari, volumul importurilor a continuat să crească, în prima jumătate a acestui an importurile au crescut cu 5 la sută, ajungând la 3,07 mii de tone, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea a fost cauzată, în primul rând, de creșterea bruscă a importurilor de varză poloneză, importurile din Polonia au crescut cu 92 la sută, atingând 674,9 tone, au subliniat NAK și FruitVeB, adăugând că presiunea importurilor nu a scăzut nici în a doua jumătate a anului, ceea ce a redus semnificativ și prețurile de achiziție.

Lanțurile de supermarketuri și comercianții de varză murată preferă varza poloneză mai ieftină.

Potrivit celor două organizații, toate acestea arată lipsa organizării pieței, deoarece producătorii autohtoni nu își pot impune interesele împotriva lanțurilor de supermarketuri și a procesatorilor fără solidarizare. Aceste organizații susțin, de asemenea, că ar trebui luate măsuri de organizare a pieței în sectorul verzei pentru a se asigura că bunurile de înaltă calitate produse pe plan intern pot ajunge la consumatori și că producătorii pot trăi din activitatea lor.

În plus, este necesară și creșterea gradului de conștientizare a clienților, deoarece atunci când consumatorii caută varză ungară în magazine, lanțurile de supermarketuri trebuie să reacționeze.

Potrivit organizațiilor, deși majoritatea soiurilor de varză sunt disponibile pe tot parcursul anului, adevăratul lor sezon începe din toamnă, când pe masa familiilor ajung și preparatele ceva mai grele. De exemplu, gâsca de Ziua lui Martin este de neimaginat fără diferite garnituri cu varză, sau Crăciunul fără sarmale.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA