România este a opta țară europeană ca valoare a producției agricole, arată datele biroului de statistică al UE.

Producția agricolă totală a Uniunii Europene s-a ridicat la 405 miliarde de euro în 2016, în scădere cu 2,8% comparativ cu 2015, pe fondul rezultatelor mai slabe atât în domeniul culturilor vegetale, cât și în sectorul zootehnic.

Cel mai mare producător agricol din blocul european este Franța, cu o valoare a producției de 70,3 miliarde de euro, respectiv 17% din totalul UE. Italia (53,4 miliarde de euro, 13% din producția totală a UE) și Germania (52,9 miliarde de euro, 13%) completează podiumul.

România, cu o producție agricolă de 15,4 miliarde de euro, se clasează pe locul opt în UE, cumulând patru procente din totalul producției comunitare. Spre deosebire de tendința la nivelul blocului european, producția agricolă a României a crescut în 2016 față de anul precedent cu 0,9%. Producția din sectorul culturilor vegetale a urcat cu 3,6%, iar serviciile prestate în domeniul agricol au avut o valoare cu 4,7% mai mare, în timp ce producția din sectorul creșterii animalelor a scăzut cu 5%, arată datele Eurostat.