România a recoltat peste 10,2 milioane de tone de grâu, în pofida unei perioade dificile în ceea ce privește condițiile meteorologice, arată datele Ministerului Agriculturii.

Producția de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone față de anul trecut, depășind 10 milioane de tone, deși a fost un an greu, în care „România a fost răvășită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme”, a spus marți ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă.

Ministrul a vorbit de „o serie întreagă de fenomene naturale extreme”, de la temperaturi ridicate în primăvară „care au înțepenit răsăritul semințelor” și au redus rezervele de apă din sol, la lipsa precipitațiilor în intervalul de început al producției și apoi ploi abundente în special în perioada recoltatului.

Petre Daea a adăugat că și la orz și orzoaică România a avut o producție bună, mult mai mare ca anul trecut.

Datele MADR arată că recolta de grâu din acest an a depășit 10,2 milioane de tone, cu peste 2,3% mai mare față de anul trecut când s-a cifrat la 10 milioane de tone. De asemenea, recolta de orz s-a cifrat la 1,39 milioane de tone, plus 9,5% față de anul trecut (1,27 milioane tone).

În aceste condiții, recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,826 milioane de tone, în creștere ușoară, față de anul trecut, când s-au raportat 12,709 milioane de tone.

Datele ministerului sunt mai bune decât estimările Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), al cărui președinte, Laurențiu Baciu, susținea recent că recolta de grâu din acest an va fi „fără niciun dubiu” mai slabă decât anul trecut, din cauza întârzierilor la recoltat din cauza ploilor.

Recoltele de orz și orzoaică au fost recoltate în bune condiții, înainte de începerea ploilor, dar producția de rapiță a suferit o pierdere de cel puțin 50% față de anul trecut din cauza lipsei de apă în prima etapă, iar ulterior din cauza valului de precipitații și a fenomenelor extreme: grindină și furtună.

Pe de altă parte, recoltele de porumb și floarea soarelui arată bine, spunea șeful LAPAR, după ce anul trecut România s-a clasat pe primul loc în UE la aceste culturi, conform Ministerului Agriculturii

În 2018, România a raportat o producție totală de cereale de aproape 27 de milioane de tone, cu recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri și porumb.

Producția de grâu, secară și triticale a fost de circa 10 milioane de tone, în timp ce la porumb, recolta a depășit 14,5 milioane de tone, iar la floarea-soarelui a fost consemnată o producție record de 3,167 milioane de tone în 2017.

Conform datelor statistice, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), România ocupa, în 2017, primul loc la floarea soarelui (în funcție de suprafața cultivată și de producția realizată), locul întâi la porumb boabe în funcție de suprafața cultivată, și locul doi la producția realizată, după Franța. De asemenea, la grâu era pe locul cinci atât la suprafața cultivată, cât și la producție.