Cantitatea totală de grâu recoltată în acest an este de 11,33 milioane de tone, cea mai mare producție înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană, a anunțat miercuri Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Producția realizată în 2021 este în creștere cu circa 77% decât cea de anul trecut, când culturile au fost serios afectate de secetă, dar și cu peste un milion de tone mai mare decât precedentul record stabilit în 2019 (10,29 milioane de tone).

Și randamentul culturii de grâu a atins cel mai ridicat nivel din istorie, ajungând la 5.346 kilograme pe hectar, cu valori mai ridicate decât media națională realizate în vestul țării, în județele Satu Mare, Timiș, Bihor, Arad, dar si în județele Olt, Caraș Severin, Ialomița. Brăila și Botoșani.

Producția totală de orz se situează în anul 2021 la un nivel record de 1,88 milioane tone, fiind de asemenea cea mai ridicată începând cu anul 2007, a precizat Ministerul Agriculturii.

Producția medie la hectar înregistrată până la data de 16 august este de 5.599 kg/ha, 13 județe depășind media națională (Bihor, Arad, Galați, Ialomița, Caraș Severin, Constanța, Brăila, Olt, Mureș, Călărași, Timiș, Dolj și Giurgiu).

Și la celelalte cereale: secară, triticale, orzoaică, ovăz, mei, hrișcă, etc., s-au obținut producții bune, astfel că producția totală de cereale până la această dată depășește 15 milioane tone, a transmis ministerul.

„La rapiță în anul 2021 s-a înregistrat cea mai mare producție medie la hectar (3.022 kg/ha) din 2007 și până în prezent, datorită soiurilor folosite, aplicării tehnologiei adecvate cât și a condițiilor agro-meteorologice favorabile”, a precizat instituția.

Producția totală de rapiță a depășit 1,33 milioane de tone, valoare aproape dublă comparativ cu cele 727 mii de tone recoltate în 2020.