Începând din data de 9 aprilie se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale.

Prohibiția este valabilă pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie - 7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în prezentul ordin.

Astfel, se interzice pescuitul în râul Prut și în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum și în lacul de acumulare Stânca-Costești, în zona economică meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic.

Este interzis pescuitul și în fluviul Dunărea în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile, în perioada 16 aprilie - 30 mai 2024 inclusiv. Aceleași restricții în perioada mai sus menționată se aplică și pescuitului în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv golful Musura.

Pentru lacurile de acumulare destinate producției de energie electrică, în perioadele de prohibiție este interzisă scăderea dirijată a nivelului apei, în scopul asigurării protecției zonelor de depunere a icrelor, cu excepția considerentelor de prevenire a calamităților naturale.

Încălcarea ordinului se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei și cu reținerea și suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului, a autorizației sau a licenței de pescuit.