Proiecte din rural în valoare de peste 265 milioane euro depuse pentru finanțare europeană
Peste 3.400 de proiecte au fost depuse pentru a primi fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, în acest an, potrivit situației oficiale publicate luni, 28 octombrie. Câteva explicații pe cifrele din tabel.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat luni, 28 septembrie situația proiectelor depuse pentru a primi finanțare prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală. În total, incluzând proiectele retrase (care însă nu sunt evidențiate separat), arată tabelul publicat, proiectele însumează peste 265 milioane de euro.
În tabel sunt enumerate cele 12 domenii de finanțare care sunt deschise în acest moment pentru primirea proiectelor.
Pentru unele componente, numărul proiectelor depuse depășește valoarea proiectelor alocate însă pe anumite linii de finanțare nu există deocamdată nicio solicitare.
Spre exemplu, cele mai solicitate fonduri se înregistrează pe componenta „Investiții în exploatații agricole”, una dintre sub-componentele sale, dedicată sectorului vegetal, fiind închisă în data de 23 septembrie datorită depășirii cu 120% a bugetului alocat.
De asemenea, valoarea proiectelor depuse se apropie de bugetul alocat și pe componenta „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, unde s-au înregistrat cele mai multe proiecte, aproape 2.000 de la deschiderea liniei de finanțare.
Componenta „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” are, la rândul ei, peste 400 de proiecte depuse și valoarea acestora se apropie de suma totală alocată.
În schimb pot fi observate șapte linii de finanțare unde nu a fost depus deocamdată niciun proiect.
Dintre acestea, trei au fost lansate abia săptămâna trecută, fiind dedicate investițiilor de utilitate publică. Mai exact, submăsura 4.3 – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice, Componenta infrastructura de acces agricolă; submăsura 7.2 – Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică și submăsura 7.6– Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural.
Acestea au un buget total alocat de peste 670 milioane euro și pot primi proiecte până la data de 18 decembrie 2015.
În schimb, mai sunt trei componente cu termen limită 30 octombrie, lansate în luna iulie, pentru care încă nu a fost depus niciun proiect: dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice – componenta irigații(prin Submăsura 4.3), investiții privind înființarea de activități neagricole în zone rurale (prin Submăsura 6.2), precum și investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole (prin Submăsura 6.4).
Carmen Boteanu, director general adjunct la Autoritatea de Management PNDR din Ministerul Agriculturii a explicat pentru EurActiv.ro că proiectele cu siguranță vor sosi în aflux maxim în această lună, înainte de termenul limită, depunerea cu întârziere fiind cauzată cel mai probabil de faptul că deschiderea liniilor de finanțare a avut loc în perioadă de vară, cu activitate economică redusă.